Advokater for boligejere: Imprægnerede sten har skadet hundreder af nye huse

Mursten afskaller eller misfarves i hundredvis af huse opført med imprægnerede mursten fra Egernsund Tegl. Efter en årelang kamp om ansvaret for problemerne mener boligejernes advokater nu, at de kan bevise, at skaderne skyldes de imprægnerede sten – og ikke kun forkert udførsel eller forkert mørtelvalg, som Egernsund Tegl hidtil har stået fast på.

»Vi har fået tre rapporter fra en syns- og skønsmand, som konkluderer, at årsagen til problemerne med afskalning er, at fugtindholdet i murværket er for højt – og at årsagen hertil er, at imprægne­ringen forsinker udtørringen,« siger advokat Lars Brandt fra Ladegaard, Rasmussen & partnere.

Rapporterne fra syns- og skønsmand, civilingeniør Thomas Cornelius fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) fastslår ifølge Lars Brandt, at imprægneringen forsinker den kapillære udtørring af stenene. Vandopløselige salte i stenene eller mørtlen ophobes bag imprægneringen, hvor de udkrystalliserer. Det danner et overtryk i stenen, som kan skubbe overfladen af. Fugtigheden i murværket betyder desuden, at fugen har svært ved at færdigkarbonatisere og dermed ikke opnår den nødvendige styrke og holdbarhed.

Fugten kommer fra regn

De fleste skader ses ifølge syns- og skønsmandens rapport på bygningernes sydlige og vestlige facader, hvor der er størst regnbelastning. Det indikerer ifølge rapporten, at fugten kommer fra regn og ikke skyldes utilstrækkelig afdækning under byggeriet.

Egernsund Tegl har ellers tidligere hævdet, at skaderne på stenene skyldtes, at stenene havde været håndteret forkert under opmuringen, og at de havde stået utildækket på byggepladserne, så regnvand var trængt ind i dem. Den forklaring udsendte teglproducenten i april 2012, da forskellige medier begyndte at skrive om husejere, der oplevede, at stenene i deres relativt nye huse skallede af, blev misfarvede eller havde porøse fuger.

For to år siden havde Egernsund Tegl ifølge meddelelsen kendskab til 26 sager om huse, der var opført fra 2006 til 2010. Men Egernsund Tegl afviste, at det var stenene, der var et problem. Fejlen lå hos murermestrene, der havde brugt mørtel, der ikke duede sammen med imprægnerede stentyper, der havde sjusket med afdækningen, afsyret forkert eller ikke fået trykket fugerne godt nok.

‘Det er konstateret, at der ikke er fejl ved de pågældende mursten, og at stenenes styrke er intakt’, stod der således i pressemeddelelsen.

Fire måneder senere – i august 2012 – indgik Egernsund Tegl imidlertid en aftale med brancheorganisationen Dansk Byggeri, hvis medlemmer var på vej med erstatningskrav mod Egernsund Tegl. Entreprenørerne var nemlig blevet sagsøgt af utilfredse husejere, og nu ville de hente pengene hos teglproducenten. Ifølge aftalen skulle Egernsund Tegl betale en del af omkostningerne ved udbedringen af skaderne for de husejere, der var interesseret i et forlig.

Aftalen blev kritiseret af Lars Brandt, fordi husejerne risikerede at fraskrive sig muligheden for at få erstatning, hvis de reparationer, der blev udført, skulle vise sig ikke at være så langtidsholdbare, som producenten og entreprenørerne hævdede.

I dag har den taskforce, som Dansk Byggeri nedsatte sammen med Egernsund Tegl, registreret 190 sager. Ifølge advokat Johan Iversen Møller fra Dansk Byggeri er omkring 100 af dem afsluttet med et forlig, mens 40 ikke er afsluttet. Derudover har forskellige advokater anlagt sag mod Egernsund Tegl på vegne af boligejere, entreprenører og byggemarkeder. Ifølge Lars Brandt har han sendt 110 sager til syn og skøn. Alt i alt vurderer de advokater, som Ingeniøren har talt med, at der er tale om cirka 400 huse, hvor de imprægnerede sten har givet problemer.

Ifølge Lars Brandt har han fået oplyst, at der er solgt sten til mere end 1.000 huse, så det er ikke i alle huse, at der sker afskalninger, og alvoren af skaderne er også meget forskellig fra hus til hus, medgiver Lars Brandt.

En del af forklaringen er det lokale klima, mener advokat Vibeke Asmin Hansen fra Dahl Advokat­firma i Viborg:

»Hvis et hus ligger godt beskyttet i landskabet og har et stort udhæng, der beskytter muren, så vil man nok ikke se problemer, men hvis det ligger i susende havgus ved Vesterhavet, hvor man også har meget sand i luften, vil det se anderledes ud.«

Stenene må udskiftes

Ifølge syns- og skønsmanden er det eneste rigtige at gøre ved de skadede huse at udskifte de skadede sten og fuger – og på de facader, hvor der er mange skadede og misfarvede sten, må hele formuren mures om. I advokat Lars Brandts øjne vil sådanne løsninger imidlertid stadig give husejerne et væsentligt værditab.

»Vi mener, at husejerne bør stilles på samme måde, som hvis der aldrig havde været en fejl med murværket. Hvis du kun skifter enkelte sten eller enkelte facader, vil det være meget tydeligt, og hvis du bare omfuger, kan du ikke være sikker på, at fugen er lige så stærk og holdbar, som hvis fugen havde været lavet ordentligt fra starten.«

Han mener, at Egernsund Tegl må påtage sig ansvaret for problemerne. Ifølge opgørelserne fra syns- og skønsmanden vil reparationerne koste 400.000-900.000 kroner – og Lars Brandt forventer, at de fleste sager vil koste omkring 500.000 kr. Ingeniøren har henvendt sig til Egernsund Tegl, som gerne vil svare på Ingeniørens spørgsmål, men ikke havde mulighed for det inden for redaktionens deadline.

Men teglproducenten har fået medhold i den første retssag om de imprægnerede sten. Ved retten i Esbjerg blev Egernsund Tegl i marts frikendt, mens entreprenøren blev dømt til at betale erstatning til husejeren. Vibeke Asmin Hansen repræsenterede entreprenøren, og hun har nu anket dommen.

»Dommen byggede på en rapport fra en anden syns- og skønsmand, som har en noget anden opfattelse af, hvordan tingene hænger sammen. Set fra en lægmands synsvinkel er det dog svært at se, at 300-400 murermestre alle skulle gøre deres arbejde dårligt og lave fejl lige med denne sten,« siger hun.

Ifølge Lars Brandt er den pågældende syns- og skønsmand i to andre sager blevet erklæret inhabil, primært fordi hans arbejdsplads tidligere har løst opgaver for Egernsund Tegl i forbindelse med problemerne med de imprægnerede sten.

Lars Brandt forventer, at de første domme i sagerne vil falde i løbet af efteråret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>