Nanopartikler kan give selvlysende mus

Hvis man vil vide, om der er nanopartikler i kroppen på mus, behøver man blot at kigge på deres hud. Mus injiceret med guld-nanopartikler får nemlig blåviolet hud, og nanostrukturer kaldet kvantepunkter – en særlig form for nanopartikler – kan få musenes hud til at lyse gult, grønt eller rødt i ultraviolet lys.

Det har forskere fra University of Toronto i Canada fundet ud af, og de har skrevet om deres opdagelser i det videnskabelige online-tidsskrift Nature Communications.

Forskerne ville gerne finde ud af, om tilstedeværelsen af nanopartikler i kroppen kan afsløres på en simpel måde. Det viste sig, at nanopartikler akkumuleres i huden på musene, og at der er en sammenhæng mellem antallet af nanopartikler i huden og i indre organer som lever og milt.


Mus injiceret med kvantepunkter lyste op i forskellige farver under ultraviolet lys. (Foto: Edward A. Sykes/Qin Dai)

Ved at måle på huden alene kunne forskerne få en idé om, hvor mange nanopartikler, musene var blevet udsat for. Nanopartikler fra blodbanen blev aflejret i læderhuden lige under overhuden.

Læs også: Ph.d.-projekt: Miljøtest af nanopartikler er ubrugelig

Forskerne regner med, at det samme gælder for mennesker, så måske kan en simpel optisk analyse eller en biopsi af huden fortælle, i hvilket omfang man har nanopartikler i kroppen. Hidtil har det ellers været svært at afgøre, om man er blevet udsat for nanopartikler, der mistænkes for at være sundhedsskadelige.

Resultatet viste dog også, at forskellige former for nanopartikler afslører sig på forskellig vis, så det er langt fra givet, at metoden kan bruges uanset nanopartiklernes art, størrelse, form og overfladekemi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>