Sjæl og nytænkning gør B&O til et ingeniør-hit

Lydsystemer til Aston Martin og Audi, trådløse højttalere samt design til en yngre målgruppe er nogle af de innovationer, danske ingeniører har belønnet Bang & Olufsen for i profilanalysen 2014. Virksomheden var årets højdespringer sidste år, og i år stryger B&O endnu ni pladser op ad listen til en 11.-plads.

Ifølge Tine Willumsen, der er brandingekspert og CEO i marketingbureauet Above & Beyond, er B&O nu kommet til den fase i deres turnaround, hvor de strukturelle ændringer af virksomheden under Tue Mantoni begynder at tage form på trods af, at de globale salgstal stadig er en udfordring.

»Det forbavser mig derfor ikke, at netop dette brand er steget i øjnene og bevidstheden hos de danske ingeniører,« siger hun og peger på, at den fortsatte målrettede produktudvikling er taget til i tempo, alt imens distributionen enten lukkes eller opgraderes med et nyt nordisk look.

Innovationen løfter B&O

Administrerende direktør Tue Mantonis egen reaktion på placeringen er, at han er glad på alle Bang & Olufsen-medarbejdernes vegne, fordi de ifølge topchefen har ‘arbejdet rigtig hårdt i år og fortjener denne anerkendelse’.

»Jeg er specielt glad for de store spring, vi har taget inden for Karrieremuligheder, Virksomhedskultur samt Udvikling og nytænkning. Det er områder, vi har fokuseret ekstra meget på,« siger han om springene på henholdsvis 15, 7 og 9 pladser.

»Jeg tror, det er, fordi, vi de senere år har leveret varen på især innovationsdelen. Det er essentielt, at vi er på forkant med produktudvikling og design,« vurderer han.

Som eksempler på det nævner han lanceringen af den trådløse højttalerportefølje BeoLab 17, 18 og 19, der har vundet flere internationale priser, samt ‘one touch music’-systemet Essence, som netop er kommet i butikkerne.

»Til maj kommer vi med et nyt tv, hvor vi for alvor har udfordret vores ingeniører og designere til at tænke nyt, og jeg synes, at de har løst opgaven fantastisk flot,« siger han.

Økonomi og image adskilt

I oktober sidste år udkom en image-undersøgelse fra handelsplatformen Nordnet, hvor 1.000 adspurgte tildelte Tue Mantoni en tredjeplads over upopulære topchefer, fordi han ikke har leveret varen økonomisk. Men det ser ingeniørerne i profilanalysen ikke ud til at tage så tungt.

Selvom kvartalsregnskabet fra januar viser lidt bedre takter, er virksomhedens økonomi ikke stærk endnu. Alligevel har ingeniørerne placeret ledelsen i Bang & Olufsen 9 pladser bedre end sidste år, nemlig på en 21.-plads.

Også brandingekspert Tine Willumsen hæfter sig ved den fremgang, for hun mener, at hele managementstilen i virksomheden fremstår yngre og mere fleksibel med blandt andet satellitkontoret i Lyngby foruden det jyske hovedkvarter i Struer.

Fra Hong Kong til Uruguay

Allerede for 20 år siden var oplevelsen i højsædet for Bang & Olufsen – det handlede om at leve passioneret med sine B&O-produkter.

Tine Willumsen beskriver, hvordan drømmene blev tændt i designelskere verden over via diverse farverige B&O-testimonials med kunder lige fra den kinesiske forretningsmand David Tang, der røg en cigar, mens han lyttede til opera i Hongkong, til en stilsikker hotelejer i Punta del Este, der havde samme lækre danske fjernbetjening i hånden.


For Bang & Olufsen er udfordringen at blive bedre til at forklare forbrugerne, hvorfor virksomhedens produkter giver en bedre oplevelse, siger adm. direktør Tue Mantoni. Photo: Das Büro

Dengang var det kult at leve med B&O, mener brandingeksperten.

»Det glæder mig derfor at se, at kommunikationen på ny begynder at have mere sjæl, og at diverse partnerskaber med både film- og musikbranchen netop giver B&O nogle flere af de nødvendige dimensioner for at kunne udvikle sig i stedet for at blive afviklet,« siger Tine Willumsen.

Det kan der være noget om, mener Tue Mantoni.

»Vi er begyndt at fokusere mere på at fortælle historien bag vores produkter og brand, så man kan nok sige, at vi er kommet mere i øjenhøjde i vores kommu­ni­ka­tion over for omverdenen,« fortæller han.

»Forbrugerne i dag drager i langt højere grad end tidligere deres egne konklusioner omkring et produkt eller brand. Konkurrenterne er også blevet bedre, så vi skal hele tiden være gode til at fortælle den ærlige og skarpe historie om, hvorfor vi mener, at vores produkter giver en bedre oplevelse for brugeren.«

Højere op næste år

Lige nu ligger virksomheden i Struer lige præcis uden for top-10. Men at komme op blandt listens elite er ikke et mål i sig selv for Tue Mantoni.

»Hvis vi fortsætter med at have fokus på innovation og medarbejdere, så må det vel bidrage til at forbedre forretningen og måske også vores ranking,« siger han.

Den analyse erklærer Tine Willumsen sig helt enig i:

»Virksomheden burde kunne fortsætte med at stige i denne ranking til næste år, så længe innovationen får frit spil, men stadig forbliver forankret i den unikke designarv fra Peter Bang og Svend Olufsen.«

Læs magasinet Profil 2014

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>