Superkritisk proces kan destruere farlige stoffer i spildevand

Patentet er dansk og omhandler rensning af tjæreholdigt vand fra biomasseforgasning. Men en ung ingeniør og hans far fra Singapore besøgte tilfældigvis Danmark og kunne se perspektiver i at bruge den såkaldt superkritiske proces til at fjerne giftstoffer fra spildevand.

Superkritisk vil sige, at høj temperatur og tryk – 250 bar og op til 550 grader celcius – så at sige ilter giftstofferne væk og nedbryder dem til CO2 og vand.

Så i 2005 købte Zhuoyan Cai patentet og ville egentligt have udviklet videre på konceptet på de hjemlige breddegrader. Men i stedet slog han sig ned i Skævinge, hvor han og hans 10 personer store team siden har arbejdet på at forvandle ideen til et produkt:

»Det har været en stor udfordring af udvikle et komplet procesanlæg, der skal kunne fungere i tusindvis af timer. For eksempel har vi knoklet med at få reduceret energiforbruget på anlægget, hvor vi er nået frem til at kunne genanvende mere end 90 procent af energien via en særlig indbygget varmeveksler,« siger han.

Demonstration i fuld skala

I dag står et demonstrationsanlæg i fuld skala på virksomheden og kører test på forskellige slags spildevand. Til det formål har man netop indgået samarbejde med fire virksomheder, der over et års tid skal levere spildevand til anlægget. Derefter forventer Aquarden at kunne lancere teknologien til næste forår.

Ifølge marketingchef Christine Qvistorff er det særlige ved Aquardens superkritiske rensningsteknologi, at den helt fjerner de organiske og svært nedbrydelige giftstoffer fra spildevandet:

»Andre teknologier vil typisk kunne rense 80-90 pct. af de organiske forbindelser væk, hvorefter disse skal deponeres. Vi fjerner de organiske forbindelser helt ved hjælp af oxidation i superkritisk vand,« forklarer hun.

Hun tilføjer, at Aquardens teknologi først og fremmest retter sig mod virksomheder med problematisk spildevand, som for eksempel de farmaceutiske, kemiske og bioteknologiske brancher, men at også spildevand fra hospitaler og lossepladser er målgruppen.

En af de virksomheder, der lægger spildevand til testen af anlægget, er Odense Renovation, som skal levere perkolat – nedsivet regnvand – fra affaldsdeponier til behandling i Skævinge:

»Det giver god mening, hvis den superkritiske proces kan nedbringe mængden af forurenet perkolat væsentligt. Vi sparer en dyr biologisk rensning, og samtidig er det jo også bedre for miljøet,« siger civilingeniør Rasmus Olsen fra Odense Renovation.

Lover konkurrencedygtig pris

Hvad økonomien angår, så kan marketingchef Christine Qvistorff ikke give en fast pris på et nøglefærdigt anlæg, fordi det afhænger af, hvilke rensningsbehov kunden har. Men hun vil godt love, at man kan tilbyde en konkurrencedygtig løsning i forhold til den pris, kunden allerede betaler for at få renset spildevand.

»Vores markedsundersøgelser viser heldigvis, at mange virksomheder er interesserede i at kunne rense deres spildevand helt – ikke mindst fordi de forventer strammere miljøkrav i fremtiden,« siger hun.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>