Nasa: Det er for sent at redde Antarktis-gletsjere fra at smelte

Forskere fra Nasa og University of California har fundet frem til, at det er for sent at undgå, at gletsjerne i en del af Vestantarktis smelter og løber ud i havet. Studiet rummer således 40 års observationer, der indikerer, at gletsjerne ved Amundsenhavet har nået et ‘point of no return,’ skriver Nasa.

Gletsjerne i dette område bidrager allerede markant til havstigninger. De rummer så meget is, at de vil få verdenshavene til at stige 1,2, når de er fuldstændig smeltet.

»Denne sektor bliver en kæmpe medvirkende årsag til havets stigning i de kommende årtier og århundreder,« siger Eric Rignot, der er hovedforfatter bag undersøgelsen, som bliver offentliggjort i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Han og de andre forskere er kommet frem til den nedslående konklusion ved tre gennemgående observationer. Blandt andet har de konstaterer, at gletsjerne i stigende grad trækker sig tilbage mod land.

Gletsjerne flyder ud fra land med deres forreste kanter på havoverfladen. Punktet på en gletsjer, hvor den først mister kontakt med land, hedder på engelsk en ‘grounding line’. Næsten alle afsmeltninger af gletsjere foregår på undersiden bag ved denne linje.

De gletsjere, som videnskabsfolkene har undersøgt, er tyndet så meget ud, at de bevæger sig over land, hvor de førhen ville stå stille på jorden. Det betyder, lyder forklaringen fra Eric Rignot, at de såkaldte grounding lines trækker sig tilbage mod land, hvilket altså er et sikkert tegn på, at gletsjerne er ved at afsmelte.

Forskerne har derudover også observeret ændringer i hastigheden gletsjerne flyder med, og hvor langt de går ned under havoverfladen.

Forskerholdet bag undersøgelsen er ifølge BBC overbeviste om, at den dramatiske afsmeltning skyldes global opvarmning. Holder fastslår samtidig, at gletsjerne formentlig først vil være smeltet helt om flere hundrede år,hvilket dog stadig langt hurtigere end tidligere antaget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>