DSB: Vi har løst støjproblemerne i IC4

DSB har fundet en løsning på støjproblemet i de berygtede IC4-tog. Det fremgår af en statusrapport fra DSB om IC4, der i denne uge offentliggøres på Folketingets hjemmeside.

I begyndelsen sivede der røg fra motorerne ind i kabinerne. Det forsøgte man i 2009 at løse med et nyt udstødningssystem.

Udstødningen føres fra togets to motorvogne M1 og M4 ad rør til midten af toget, hvor den fælles udstødning fra begge motorer ledes ud gennem en skorsten. De ubehagelige støjproblemer opstår, når motorerne svinger ens, da støjen derved forstærkes.

Mange kunder har klaget over den dårlige komfort i IC4, og Ingeniøren skrev for et halvt år siden om problemet med den øredøvende støj. DSB har endda været nødsaget til ikke at sælge siddepladser i nærheden af udstødningen, da de simpelthen var for ukomfortable.

Læs også: IC4-togets støj er en årelang lidelseshistorie

Men melder DSB altså, at man har fundet en løsning. Ved at indsætte en lille skillevæg i hovedudstødningen skulle det være muligt at forebygge resonans fra de to motorer.

»Der er jo ikke to togsæt, der er ens, men generelt ligger støjdæmpningen på mellem syv og otte dB. Det er en halvering af støjen,« siger Steen Schougaard, direktør for DSB Vedlighold.

Se Ingeniørens fokus om IC4

Den første testtur blev kørt i december. Derefter fulgte analyser af måleresultaterne og en vurdering dels af sikkerheden, dels af om løsningen skulle påvirke andre ting i motoren. Det skulle den ikke gøre.

»Det går hurtigt med at installere den lille skillevæg. I sidste uge installerede vi den i syv togsæt,« siger Steen Schougaard.

Han tilføjer, at DSB forhåbentlig er færdig med at installere skillevæggen i alle 63 IC4-tog, der er godkendt til personkørsel, i slutningen af maj. Men senest efter sommerferien vil man med sikkerhed kunne køre i et mere tyst IC4-tog.

Følg IC4-skandalen i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>