Norsk militær styrer tanks med populær virtual reality-brille

Virtual reality er ikke længere forbeholdt science fiction-universet og entusiastiske computerspillere. Det norske militær har testet teknologien på deres tankførere, og på den måde gjort de pansrede køretøjer helt gennemsigtige for føreren. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Tankførerne blev iført den populære virtual reality-brille (VR) Oculus Rift, der ellers mere er udviklet med henblik på at give computerspil en ekstra dimension. Takket være fire kameraer med sfæriske linser, placeret på alle sider af køretøjet havde føreren fuldt udsyn hele vejen rundt.

VR-brillen følger hovedets bevægelser og stykker billeder fra de fire kameraer sammen til et sammenhængende oversigtsbillede. Føreren kan endda kigge lige ned langs siderne på køretøjet, og på den måde navigere i meget trængte områder med omkring en centimeters præcision.

Billederne bliver fra kameraerne kørt igennem en computer, der omsætter det forvrængede billede fra de sfæriske linser til et billede, som er nemmere at forholde sig til. Dermed kan føreren orientere sig bedre end sædvanligt, og endda samtidig have skodderne lukket ned, hvis tanken befinder sig i en situation, hvor fjendtlig ild truer.

Samtidig giver de computergenererede billeder muligheden for at tilføre yderligere data til billedet, eksempelvis i form af et kort eller information om retning, hældning og fart – ligesom i et computerspil.

Billig teknologi, men endnu ikke helt moden

Konklusionen på testen er, at teknologien bestemt er lovende, men endnu ikke anvendelig i ‘skarpe’ situationer, da udsynet via brillerne er for utydeligt på længere afstand. Og det er ikke hensigtsmæssigt, når tydeligt syn netop er afgørende for at kunne vurdere, om en eventuel fjende bærer et våben. Ligeledes skulle brillerne være anstrengende at bruge i længere perioder.

Teknologien er også interessant, fordi Oculus Rift er udviklet til almindelige forburgere, og derfor koster en brøkdel af, hvad den samme test med militært udstyr ville have kostet. Det norske militær bebuder også, at det har i sinde at teste brillerne igen næste år, når hardwaren er blevet endnu bedre.

Firmaet bag den populære VR-brille blev i marts købt af internet-giganten Facebook for den nette sum af 11 milliarder kroner. Brillen forventes at komme i handlen for almindelige forbrugere i slutningen af 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>