Ny EU-dom tvinger Google til at fjerne uønskede søgeresultater

Giver en Google-søgning på dit navn lidt for mange uheldige resultater, du ikke er stolt af? Så kan der være hjælp at hente i en ny dom fra EU-Domstolen, som overraskende gav en spansk borger medhold i en banebrydende sag. Det skriver The Verge.

Google nægtede at ændre i søgeresultaterne, da en spansk mand henvendte sig og ønskede at få fjernet et bestemt resultat, når man søgte på hans navn. Blandt resultaterne var nemlig en tvangsauktion, spanieren måtte igennem i 1998, fordi han ikke dengang havde penge til at betale ejendomsskatter.

Sagen endte ved EU-Domstolen, som altså gav borgeren medhold og generelt har befalet Google at slette søgeresultater, der dukker op på søgninger efter privatpersoner, hvis de ønsker at få dem fjernet, så længe det ikke er oplysninger, der har offentlighedens generelle interesse.

Google skriver i en pressemeddelelse, at resultatet er ’skuffende’ for alle, der driver søgemaskiner eller publicerer indhold online. Firmaet skal nu lige bruge noget tid på at analysere konsekvenserne af dommen.

Læs også: Google får fransk forbud mod at linke til Formel1-chefs nazi-sex-billeder

Sagsgangen ved EU-Domstolen omfatter en anbefaling til dommerne fra generaladvokaten, og da den kom sidste år i denne sag, var det med en anbefaling om at give Google medhold. Derfor er det en overraskelse, at den endelige dom endte i den modsatte retning.

Dommen lød, at Google ‘er forpligtet til fra den resultatliste, der vises efter en søgning på en persons navn, at fjerne link til websider, som er offentliggjort af tredjemand og indeholder oplysninger vedrørende denne person, også i det tilfælde, hvor dette navn eller disse oplysninger ikke forudgående eller samtidig slettes fra disse websider, og i givet fald selv når offentliggørelsen på disse sider i sig selv er lovlig.’

Præcis hvor grænsen skal gå, når dommen skal omsættes til praksis, er et åbent spørgsmål og vil muligvis først blive afgjort gennem flere retssager i de enkelte medlemslande, hvor Googles reaktion på dommen kan blive udfordret juridisk. I første omgang skal den spanske domstol, hvor sagen er rejst, give sin endelige fortolkning af EU-dommen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>