Ny fabrik producerer madras-skum af CO2

En fabrik i tyske Dormagen bliver den første, som udnytter CO2 til produktion af polyuretanskum til blandt andet madrasser, bilsæder og bygningsisolering.

Fabrikken, der skal sende de produkter på markedet i 2016, kommer til at producere 5.000 ton polyuretanskum om året, forventer Bayer. Selskabet producerer allerede i dag polyuretanskum til blandt andet madrasser, bildele og isolering af bygninger.


Bayer forventer, at madrasser bliver et af de første produkter, hvor CO2 er brugt til at producere polyuretanskum Foto: Bayer

»Skum fra fabrikken i Dormagen vil blive produceret med 30 pct. ’affalds-kuldioxid’, der kommer fra et kraftværk,« sagde bestyrelsesformand i Bayer Material Science Patrick W. Thomas ved et presseevent i København tirsdag.

»Dette her er første skridt mod at bruge kuldioxid frem for oliebaserede materialer,« fortsatte han.

Det første større anvendelsesområde bliver sandsynligvis madrasproduktion, skriver Bayer onsdag i en pressemeddelelse.

Bayer har arbejdet på konceptet siden 2010, da selskabet opførte et pilotanlæg. Flere andre i branchen arbejder på lignende projekter, men den tyske fabrik bliver den første kommercialisering af metoden.

Læs også: Tyskere kan producere madrasser og bilkomponenter af CO2


CO2′en bliver udnyttet ved hjælp af en zinkbaseret katalyse, som Bayer her har forsøgt at illustrere. (Grafik: Bayer)

CO2 i produktionen af polyuretan gør det muligt at bruge mindre oliebaseret propylenoxid og dermed mindske CO2-aftrykket af produktionen.

Anlægget vil producere polyether polykarbonat polyoler (PPP) af CO2 og propylenoxid. Denne PPP benyttes derefter til produktionen af polyuretan.

Den lave energitæthed og store stabilitet i CO2 har tidligere gjort det svært at udnytte drivhusgassen i denne type processer. En zinkbaseret katalyse har dog løst dette ved at binde gassen med mindre aktiveringsenergi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>