Ny metode halverer energitab fra vinduesrammer

En ny teknologiplatform for produktion af energirigtige vindues­rammer er resultatet af et samarbejde mellem virksomheden Fiberline Composites og to ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet.

»Produktionsteknisk er det her et stort fremskridt. Vi kan nu tilpasse vinduesrammer helt efter behovet og halvere energitabet enten ved at holde på varmen – eller ved at holde varmen ude,« siger Lars Tilsted Lilleheden, udviklingschef hos Fiberline Composites.

Kompositmateriale har meget stor styrke og stivhed i forhold til egenvægten, så det er muligt at fremstille lette, æstetiske og elegante vinduer og døre. Det er samtidig muligt at tilpasse rammerne på flere forskellige måder, både med forskellige materialer og selve rammens opbygning.

En palet af nye materialer

Forskningsprojektet er et samarbejde med to ph.d-studerende fra Aalborg Universitets institutter for Maskinteknik og Byggeri og Anlæg.

»Vi har fået en bredere palet af nye materialetyper, som måske kan vinde indpas i fremtiden, blandt andet naturmaterialer som hør-, kork- og træfibre,« fortæller han.

»Desuden har vi nu et regneværktøj, hvor man kan plotte parametre ind, hvorefter det beregner præcis, hvilken rammeprofil der er den optimale,« siger han.

Teknologiplatformen vil ikke kun kunne bruges til vinduesrammer. Mekanikken i de nye komposit­materialer vil være interessant i alle former for bærende konstruktioner og for eksempel vindmøllevinger, som Fiberline Composites også producerer profiler til.

Projektet er støttet af Innovationsfonden med seks millioner kroner, og det blev afsluttet sidste år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>