Ny prognose: Danske kulkraftværker er stort set forsvundet om syv år

Kulkraftværkernes storhedstid i Danmark nærmer sig sin afslutning i 2021. Her kører bare 700 MW ud af landets samlede kraftværkskapacitet på 5.400 MW på kul, mens hovedparten af de danske kraftværker fyrer med eller kan benytte biomasse.

Det fremgår af en ny rapport fra Energinet.dk med opdaterede beregningsforudsætninger for el-systemet frem til 2035.

Opgørelsen viser, at den samlede kraftværkskapacitet falder fra knap 7.000 MW i 2014 til mellem 4.700 MW og 5.400 MW i 2021. Den nøjagtige kapacitet afhænger af, om en række værker ombygges til biomasse eller skrottes, men er lavere end tidligere anslået.


Energinet.dk’s forventninger til den danske kraftværkskapacitet og brændsler på værkerne fra 2014 til og med 2035.

Det skyldes, at Energinet.dk har revideret sin metode og nu har øget fokus på værkernes økonomiske levetid på både kort og lang sigt, hvor man før lagde stor vægt på værkernes tekniske levetid.

»Hvor vi tidligere lagde vægt på driftsøkonomien på kort sigt, inddrager vi i højere grad driftsøkonomien på langt sigt. Vi kigger for eksempel på, hvilke brændsler værkerne bruger, hvordan el-priserne udvikler sig, og om værkerne tjener tilstrækkeligt med penge til for eksempel at kunne ombygge til biomasse,« forklarer økonom Christoffer Rasch fra Energinet.dk.

Han tilføjer, at de høje afgifter på kul og ingen afgift på biomasse gør det attraktivt for værkerne at skifte til biomasse, også selvom kulpriserne er lave.

Manglende selvforsyning er intet problem

Med den nye metode reduceres kraftværkskapaciteten altså i værste fald med 2.200 MW, og de 4.700 MW er langt under det maksimale effekt-forbrug i Danmark. Med andre ord kan Danmark ikke forsyne sig selv med strøm, hvis det er vindstille.

»Vi ser ikke dette som et problem i sig selv. Vi er jo allerede afhængige af og tæt forbundne med el-systemerne i de nordiske lande og i Tyskland,« siger Christoffer Rasch.

Læs også: Historisk: Danmark er ude af stand til at forsyne sig selv med strøm

Opgørelsen dækker både de centrale og decentrale kraftværker. Også mange decentrale værker lukker i 2019-2020, fordi en tilskudsordning ophører i 2018, forudser Energinet.dk. Den samlede effekt på de decentrale er i dag 2.460 MW, og den forventes reduceret med cirka 700 MW. En del af de decentrale værker forventes at opgive at producere strøm og lægge om til ren varmeproduktion på biomasse.

For de centrale kraftvarmeværker forudser Energinet.dk både lukninger og ombygninger til biomasse. Samtidig vil el-kapaciteten på de ombyggede værkerne reduceres, da fokus vil være på at producere fjernvarme frem for el-produktion.

Energinet.dk forventer, at el-kapaciteten på de renoverede blokke vil ligge mellem 60 MW og 150 MW.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>