Nyt dansk center skal bekæmpe hormonforstyrrende stoffer

Danske og udenlandske forskere og studerende skal forene indsatsen mod hormonforstyrrende stoffer fra et nyt center på Rigshospitalet. Stedet skal danne ramme om forskning og undervisning i blandt andet pigers tidlige pubertet, mænds ringe sædkvalitet og en høj forekomst af testikelkræft.

Læs også: Rigshospitalet: Udbredte industrikemikalier skader sædkvaliteten

Det er tendenser, som gør sig gældende både i Danmark og i udlandet, og derfor er der ifølge UNEP, verdenssundhedsorganisationen WHO og Det Europæiske Forskningsråd brug for en koordineret indsats mod de hormonforstyrrende stoffer, der potentielt set kan blive et stort samfundsproblem.

Indsatsen skal ledes af det nye center, EDMaRC, som skal etableres på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion i tæt samarbejde med Københavns Universitet. Centrets ledelse vil bestå af professor Anders Juul fra Rigshospitalet og professor Jorma Toppari fra University of Turku i Finland.

»EDMaRC skal imødekomme EU’s og WHO’s ønske om, at forskning i hormonforstyrrende stoffer styrkes og internationaliseres. Samtidig er åbningen af centret det første spadestik til skabelsen af et helt unikt videnskabeligt miljø for danske og udenlandske forskere og studerende,« siger professor Anders Juul i en pressemeddelelse.

Læs også: WHO om hormonforstyrrende stoffer: Har vi kun set toppen af isbjerget?

Ifølge pressemeddelelsen er Afdeling for Vækst og Reproduktion verdensførende inden for området, og forskere fra hele verden peger derfor på, at København er det oplagte centrum for dette internationale initiativ.

Når forskerne på Rigshospitalet kombineres med besøgende topforskere og tilknyttede studerende, vil forskningsmiljøet i det planlagte center få stor international gennemslagskraft og fremhæve den danske førerposition på området, hedder det.

En donation fra Kirsten og Freddy Johansens Fond har gjort det muligt at etablere centret, hvis åbning vil blive markeret i Panum Instituttets Faculty Club torsdag den 15. maj 2014. Den fulde udfoldelse af centret vil afhænge af fremtidige bevillinger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>