Nyt kabel skal gøre Finland til "sikker it-havn"

Finlands ambition om at være frihavn for data, er kommet et skridt tættere på, efter finansieringen af et undersøisk kabel fra Finland, gennem Østersøen til Tyskland er blevet godkendt af den finske regering. Det skriver ZDnet.

Hidtil har Finland været afhængigt af et kabel, som er gået fra Danmark, over Øresundsbroen og gennem det sydlige Sverige, men det er ikke sikkert nok, hvis man vil tiltrække store virksomheder.

Finlands regering håber nemlig, at de med det nye kabel kan tiltrække store datacentre, som det Facebook har bygget i Luleå i Sverige og som Google har bygget i Hamina i Finland.

Vedtaget kort efter Snowden-afsløringer

Det nye kabel blev vedtaget af den finske regering i slutningen af 2013 kort efter Edward Snowdens lækkede dokumenter viste, at Sveriges Försvarets radioanstalt – svarende til Forsvarets Efterretningstjeneste – havde hjulpet USA med at skaffe oplysninger om Rusland gennem elektronisk overvågning.

Læs også: Fiberspionerne

Med det nye kabel mener Finlands statsminister, Krista Kiuru, at ambitionen om en it-havn, hvor virksomheder kan placere deres data i sikkerhed er godt på vej.

»Vores geopolitiske placering er baseret på både geografi og på beslutninger som vi selv tager. Vi må først selv have modet til at udvikle Finland til en signifikant sikker havn for information, hvor virksomheder og lande i sikkerhed kan placere deres kritiske data«, siger hun ifølge ZDnet.

Afviste TeliaSonera

Kort efter Finland annoncerede kabelplanerne, er Skulle Finland ifølge ZDnet have afvist et forslag fra Sveriges TeliaSonera International Carrier, som ville opbygge et privatejet fibernetværk fra Skt. Petersborg til Tyskland, som skulle have passeret gennem Finland og Baltikum.

I stedet er planen, at kablet skal bygges af det statsejede Governia, som for har opkøbt Corenet Oy, som er en data-kabel-virksomhed, som ejer 7100 kilometer optisk fibernet kabel i Finland.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>