Oldgamle 8-tommer-disketter styrer USA’s atommissiler

Masser af dårlig presse om USA’s atommissiler og styringen af dem har fået USA’s forsvar i gang med lidt af en charmeoffensiv. En tv-journalist fra CBS fik derfor lov at besøge en missilsilo og tale med personalet – og her mødte hun it-systemer med mange årtier på bagen. Det skriver CBS.

Systemet, der modtager besked fra præsidenten om affyring af atommissilerne, kræver stadig 8-tommer-disketter, som ellers de fleste andre steder blev afløst af 5,25-tomme-disketter ved udgangen af 1970′erne.

De to operatører, der var på vagt, da CBS var på besøg, var 23 og 25 år gamle og havde aldrig brugt disketter, før de begyndte at arbejde i med atommissilerne.

Otte-tommer-disketter blev introduceret af IBM som lagermedie for firmaets mainframe-systemer, og de kunne rumme én megabyte data. Da man dengang kunne komme langt også med mindre lagerplads, blev de noget mere handy 5,25-tomme-disketter introduceret i slutningen af 1970′erne med en lavere kapacitet.

Ifølge USA’s flyvevåben, som bestyrer missilsiloerne, har grundige analyser vist, at de gamle it-systemer fra 1960′erne og 1970′erne er meget sikre i brug. Ved at holde fast i de gamle systemer, er man bedre beskyttet mod cyberangreb, lyder begrundelsen.

Kritikken af personalet, der sørger for at holde de 450 slagkraftige Minuteman-atomvåben klar til affyring, handler om brug af euforiserende stoffer og snyd med de løbende test, som medarbejderne skal bestå.

Hver femte missiloperatør viste sig at snyde med testene, angiveligt fordi blot enkelte små fejl ville være en stopklods for senere forfremmelse.


Et Minuteman III-missil i sin silo. Foto: Wikipedia. Foto: Wikipedia
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>