Snowden-afsløringer har ændret vores søgevaner på nettet

Søger du på ‘anthrax’, kan du enten være interesseret i miltbrand eller i hård rock. Men uanset om det er et biologisk terrorvåben eller et bandnavn, du jagter, vil NSA finde din handling interessant og forsøge at registrere, hvem der stod bag.

Det viser en af de utallige afsløringer om NSA’s arbejde, som whistlebloweren Edward Snowden har fremlagt dokumentation for. Og nu viser det sig, at afsløringerne har haft en målbar effekt på brugen af internettet. Det skriver Vice.com, ud fra et amerikansk forskningsprojekt.

Ifølge de to forskere – fra det kendte amerikanske tekniske universitet MIT og fra borgerrettighedsgruppen Digital Fourth – er antallet af ikke-følsomme søgninger generelt steget, siden Snowden-afsløringerne begyndte, mens der er blevet færre søgninger på følsomme ord.

Opdelingen i følsomme og ikke-følsomme søgeord klarede forskerne ved at bede 6.000 tilfældige amerikanere om at kategorisere en lang liste af ord.

Ud fra statistik fra Google kunne de to forskere så konstatere, at der har været et fald på 2,2 procent i mængden af søgninger på de ord, som folk vurderede efterretningstjenesterne ville interessere sig for – for eksempel ‘anthrax’.

Søgetermer, som kunne være pinlige at få offentliggjort blandt venner og familie, men som ikke pegede i retning af terror eller lignende, var dog næsten ikke ramt af faldet.

Ved kun at undersøge Googles søgestatistik kan det dog være, at amerikanerne generelt ikke søger mindre på ord, de vurderer kan skaffe dem uønsket opmærksomhed fra myndighederne, men i stedet er begyndt at fravælge Google til disse søgninger, pointerer forskerne.

Der var i øvrigt en række spøjse observationer fra andre lande end USA. I Saudi-arabien var tendensen nemlig modsat, med flere søgninger på følsomme ord, mens tyskerne kørte videre som om intet var hændt.

Et andet spørgsmål om undersøgelsen handler om årsagssammenhæng – altså om det faktisk er på grund af NSA-afsløringerne, at antallet af søgninger i USA på følsomme ord er faldet. Forskerne skriver selv, at det ikke er bevist, og at der også kan være andre faktorer, for eksempel ændringer hos Google.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>