Blog: 30 år og nu voksen!

Tænk lige 30 år tilbage – hvis du kan! Dengang diskuterede man, om det ville være skadeligt for børn at have lommeregnere i skolen. Det var der omkring, der var pausefisk eller et stort ur på tv’et, når der ikke var noget på den ene kanal, der var. Computere var noget for de udvalgte få.

På det tidspunkt sad en teenager på sit kollegieværelse med en god ide. For præcis 30 år siden var Michael Dell 19 år og startede det, der i dag er en global kæmpekoncern med over 100.000 ansatte – og her arbejder jeg, og det har jeg for øvrigt gjort i halvdelen af virksomhedens levetid, nemlig 15 år.
Derfor kan jeg ikke lade være med lige at reflektere over, hvad der egentligt er sket med teknologien og Dell for den sags skyld i løbet af de sidste 30 år.

Vi, der voksede op i pc’ens spæde barndom, åbnede spil i DOS, gemte dokumenter på disketter, ringede op via modem for at komme på det meget nyskabende World Wide Web – til stor irritation for mor, far og søskende, som ikke kunne bruge telefonen samtidig – og var ved at falde på halen over en af de første USB-nøgler med plads til 128 MB – ikke GB.

Det var dengang, en computer kostede spidsen af en jetjager. Michael Dells ide med at gøre computeren billigere og dermed mere tilgængelig for sine medstuderende viste sig at være en god ide, og faktisk er det stadig det, der driver manden: Teknologiløsninger der afhjælper reelle behov. Den direkte forretningsmodel, hvor sædvanlige fordyrende mellemled blev sprunget over, blev født.

Det skulle vise sig være en fantastisk idé. Efter blot ét år havde firmaet omsat for 72 millioner dollar, og allerede i 1992 – som 8-årig – kom Dell ind på Fortunes liste over verdens 500 største selskaber med Michael Dell som den yngste administrerende direktør nogensinde. Nu skriver vi 2014, og sidste år kom Dell igen tilbage på Michael Dells hænder. I mellemtiden har Dell også udviklet en partnerstrategi, der giver kunderne yderligere valgmuligheder, ift. hvordan de vil indkøbe deres rådgivning og løsninger, der nu rummer både software, cloudservices, storageløsninger, switchblades, servere, gamingmaskiner og meget, meget andet.

Personligt er jeg meget stolt af, at jeg også kan fejre Dell-jubilæum i år – 15 år i biksen, hvor jeg er “vokset op” rent professionelt. I øjeblikket beskæftiger jeg mig med datacenter, storage og data, som jeg er sikker på kommer til at definere løsninger på både den korte og den lange bane. Mængden af data eksploderer i disse år, og samtidig er vi blevet så utroligt mobile, at det næsten føles, som om data svæver ubesværet gennem luften, uanset hvor vi bevæger os hen. Det giver nogle udfordringer både for lagring, hastighed, agilitet og sikkerhed, som størstedelen af it-branchen arbejder intensivt med i disse år. For 15 år siden gjaldt det om at lægge indhold på internettet på en intelligent måde – i dag handler det i højere grad om, hvordan vi sikrer og finder værdi i big data.

Hvad mon der sker i de næste 30 år? Hvis vi havde fået det spørgsmål for 30 år siden, havde vi ikke kunnet gætte os frem til bare en brøkdel af den udvikling, vi har set – og slet ikke hastigheden. Så jeg tør ikke spå om, hvorvidt vi alle sammen har robotter, der klarer store dele af husholdningen, selvkørende biler, højteknologiske kontaktlinser med indbygget display eller noget helt fjerde.

I Dell tror jeg, at vi vil se stadig tyndere og mere mobile klienter, en eksponentiel udvikling af størrelse vs. ydelse (mindre, der kan mere) og endnu smartere integration af data på tværs af alverdens platforme. Mon ikke alt i it-verdenen på det tidspunkt foregår i skyen– og måske i en helt anden sky end den, vi kender i dag? Et tilbageblik på de sidste 30 år afslører, at virkeligheden i den grad har overgået fantasien – og jeg glæder mig utrolig meget til at se, hvad Dell og resten af it-verdenen har i godteposen til os frem mod 2044 – som for øvrigt er det år, jeg går på pension!

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>