Phablet-test: Er en telefon med skærm på seks tommer til grin?


En phablet som Nokia Lumia 1520 fylder godt i hånden.

Du vækker opsigt, når du trækker en gigantisk mobiltelefon i samme gule farve, som normalt er forbeholdt dybtgående undervandsbåde, op af lommen. Er det en mobiltelefon, lyder det undrende fra selv fremmede mennesker i toget.

Ja, både og. Version2 har stiftet bekendtskab med en ‘phablet’ – i dette tilfælde Nokias Lumia 1520, som dog blot følger i fodsporene på Samsungs Galaxy Note-serie, der for alvor banede vejen for den kategori af gigantiske smartphones, som er blevet døbt phablet, fordi de er en mellemting mellem en smartphone og en tablet.

Nokia Lumia 1520 er den første i denne kategori med Windows Phone, men selve telefonen er mindre interessant i forhold til phablet-kategorien, som vi ikke tidligere har haft lejlighed til at afprøve i længere tid på redaktionen.

Så om Lumia 1520 er blot at sige, at det er endnu en udmærket Windows Phone fra Nokia, kameraet måtte dog godt være lidt hurtigere, og den gule plastik har det med at blive smudset, men ellers er det størrelsen, der gør forskellen.

Allerede før Samsungs Galaxy Note havde eksempelvis Dell forsøgt sig i kategorien af smartphones i størrelse XL. Den første Galaxy Note var i lang tid et nicheprodukt, men pludselig tog fanden ved phablet-markedet.

I Samsungs hjemland er smartphones med 6 tommer-skærme mere reglen end undtagelsen, og i takt med at mange af de mere almindelige topmodeller herhjemme har lagt sig tættere på 5 tommer end sølle 4, så ser man også flere kæmpetelefoner i Danmark.


Her er Nokia Lumia 1520 flankeret af HTC One og Nexus 5.

Er den for stor?

Det er nærliggende at tro, at en kæmpetelefon ligger bedst i store næver, men faktisk er det vigtigere at have fingerbehændighed. Især hvis man forsøger at tage selfies med en så stor telefon, så er der ikke megen margin til at fumle.

Steve Jobs havde dog en meget rimelig pointe, da han angiveligt mente, at en smartphone ikke måtte være større, end tommelfingeren på den hånd, man holdt telefonen med, skulle kunne nå rundt på skærmen. Det skal man være Elastigirl for at kunne på en 6 tommer-skærm, og det kan godt give lidt ømhed i tommelfingeren, hvis man forsøger.

I stedet bør man navigere som på en lille tablet, hvor man holder telefonen i én hånd og bruger den anden til at klikke sig rundt.

Til trods for størrelsen, som de første mange dage virker komisk, hver gang man hiver telefonen frem, så kan den være i de fleste lommer. Visse inderlommer og jakkelommer kan dog være problematiske, men forlommen på et par jeans er ikke noget problem.

Let at læse

Med skærme, der efterhånden kører fuld HD-opløsning eller højere, så begynder det at udfordre selv mennesker med nogenlunde normalt syn at læse tekst, der bliver skaleret ned, så bogstaverne er en millimeter høje på skærmen. Uanset pixeltæthed, så kan det være anstrengende for øjnene.

Dér hjælper phablet-formatet. Den store skærm betyder, at teksten i eksempelvis Facebooks mobil-app er meget mere behagelig at læse, og man skal heller ikke anstrenge sig for at læse de små skrifttyper i sine mails.

Dog har de større bogstaver den ulempe, at tekst, der skaleres til en størrelse, der er beregnet til mindre mobilskærme, kan blive absurd stor, så sidemanden i toget ikke har problemer med at læse med.

Den store skærm er naturligt nok også et plus, hvis man ser video på sin smartphone.


Med en skærm på 6 tommer er phablets noget større end de mest populære smartphones.

Er det lettere at arbejde på en stor skærm?

Samsung har i sine Galaxy Note-reklamer slået meget på muligheden for at være kreativ og klippe klistre i billeder og tekst direkte på telefonen. Lidt som på en tablet, så er fingerspidser på glas ikke et præcisionsværktøj, og en stylus, som Samsung tilbyder, lukker gassen ud af spontaniteten.

Det er lidt lettere at ramme små links i menuer på hjemmesider, som ikke er optimeret til mobiltelefoner, men man skal ikke regne med at kunne sætte Photoshop og pc’en til salg i Den Blå Avis, blot fordi man køber en phablet.

Især fordi en phablet er svær at bruge med én hånd, så føles den større skærm heller ikke som en stor hjælp til eksempelvis at beskære billeder. De små bevægelser på en lille telefon føles mindre anstrengte.

Tastaturet skalerer også op. Det gør tasterne lettere at ramme, men igen er det svært at skrive med én hånd, og i bredformat med to tommelfingre er telefonen faktisk også for stor. Når man finder det greb, der passer én bedst, så rammer man dog tasterne mere præcist.

Stor telefon = stort batteri

En skærm på 6 tommer kræver mere strøm end en skærm på 4 tommer. Men en telefon, der har plads til en større skærm, har også plads til et større batteri. Det mest overraskende i afprøvningen af Lumia 1520 var, at telefonen kunne klare at blive brugt moderat i flere dage uden at blive ladt op.

Selv med synkronisering af mail og sociale medier krævede telefonen ikke mere end to ugentlige opladninger. Og selv på dage med mere tungt forbrug med mange fotos og lidt GPS var der ingen fare for at løbe tør.

Det er uvist, om det er unikt for Lumia 1520, eller om de større smartphones med nyere processorer og nyere styresystemer er blevet bedre til at spare på strømmen. Men for Lumia 1520′s vedkommende er der i hvert fald ingen grund til panik, hvis man glemmer at slutte den til opladeren ved sengetid.

Phablets er ikke for alle

Kolossale smartphones er blevet mere accepterede i gadebilledet, men det er ikke ensbetydende med, at vi alle render rundt og skyder selfies med 6-tommer-giganter næste sommer. Kategoriens øgenavn antyder, at der er tale om et kompromis.

Man bruger sin tablet mindre, når man har en smartphone i denne størrelse, men man får også visse af ulemperne. Den er stor, og den fylder i lommen, og det er lige på grænsen af kikset at tage billeder med den.

Hvis man er flittig tablet-bruger, så er en phablet ikke den oplagte smartphone. Så kan man i mange tilfælde vælge en mindre model, der kan være i de små lommer og diskret kan hives frem til en hurtig sms, mens tabletten bruges til at ordne netbanken.

Men hvis man gerne vil nøjes med én enhed, så er det oplagt at se nærmere på en phablet, fordi man kan mange af de samme ting. Selv desktop-versioner af websites fungerer nogenlunde på en 6 tommer-skærm.

Har man først prøvet en mastodont-telefon, så vil den gamle smartphone med 3,7-tommer skærmen føles lige så latterlig, som den skriggule 6-tommer vulgaritet føltes, da man først forsøgte at gribe om den med de pludselig alt for små hænder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>