Professor: Energistyrelsens scenarier er godt værktøj for politikerne

Der er ros fra en veteran inden for energiscenarie-analyser, professor Brian Vad Mathiesen, til Energistyrelsens netop offentliggjorte nye scenarierapport, hvor man skitserer fire veje frem mod fremtidens energisystem uden fossile brændsler i 2050.

Læs også: Her er vejene til Danmark uden olie og kul

Scenarierne viser, at det er teknisk muligt at skaffe vedvarende energi nok til danskerne, hvis vi sparer på den og samarbejder om det – og at det ikke behøver at bliver så meget dyrere at omstille til vedvarende energi, når man ser samfundsøkonomisk på det. Billigste alternativ er 5 pct. dyrere – de dyreste ligger 22 pct. højere.

»Rapporten giver stærke signaler om, at det kan lade sig gøre at omstille, og at vi kan gøre det uden at bringe landet i store økonomiske vanskeligheder,« siger professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning.

Han tilføjer, at det stemmer fint overens med andre og tidligere analyser, han har deltaget i.

Brian Vad Mathiesen har blandt andet medvirket ved udarbejdelse af IDAs allerførste energiplan fra 2006, IDAs Energiplan 2030 og Klimaplan 2050 fra 2009, Ligesom han på det seneste har deltaget i et meget stort forskningsprojekt, Ceesa. Her var emnet ligeledes design og analyser af fremtidens energisystem, baseret på 100 pct. vedvarende energi. Resultaterne blev publiceret i 2011.


Brian Vad Mathiesen har været professor på Aalborg Universitet siden 1. januar i år

»Scenarierapporten er god, fordi den viser politikerne, hvilke teknologivalg, der skal træffes. For eksempel skal politikerne jo beslutte, om vi skal satse på biomasse eller på mere vind og evt. brintvejen,« siger han.

Det har været fremført fra for eksempel Cepos, at merprisen for de fossilfrie scenarier er sat alt for lavt, fordi de vedvarende teknologier ikke udvikler sig så hurtigt, og fordi de fossile brændsler ser ud til fortsat at være billige. Hvad siger du til det?

»Scenarierne er baseret på relativt lave brændselspriser allerede. Men man skal også passe på med at ryste på hånden i forhold til de langsigtede mål, fordi der lige nu for eksempel kan vise sig at være billig skifergas i en kort periode. Langsigtet forbedrer vi jo vores forsyningssikkerhed og det er en stor fordel for vores økonomi og vores betalingsbalance,« siger han.

Brian Vad Mathiesen peger på, at er vigtigt at skrue nogle incitamenter sammen på en intelligent måde, som kan få udviklingen til at gå den rigtige vej. Altså at det for eksempel kan betale sig at spare på energien for os alle – og at investorerne får et rimeligt afkast af at investere i den energiteknologi, man nu beslutter sig for.

Hvilke af de fem scenarier ville du vælge, hvis du var politiker?

»Jeg ville nok – uden at have gransket alle analyserne helt til bunds – vælge en god blanding af brint og vindenergi-sceneriet, fordi vi så sparer på biomassen og i det hele taget har det laveste brændselsforbrug,« siger han.

Han tilføjer, at det samtidig er i de scenarier, man har de stærkeste synergier imellem de forskellige teknologier og energikilder, hvilket han synes er klogt og i tråd med resultaterne fra hans og andres forskning i det intelligente energisystem.

Hvornår skal politikerne beslutte sig til, hvilket 2050-scenarium Danmark skal satse på?

»Det skal man, når forhandlingerne om en aftale efter 2020 starter. Men jeg mener også, at man skal gøre nogle ting med det samme. Foruden energibesparelser og vindudbygning, som allerede er i den eksisterende aftale, skal man for eksempel få udbygget med store varmepumper i fjernvarmesystemet,« siger han.

Ifølge Brian Vad Mathiesen vil det både kunne være med til at hæve elprisen og dermed sænke PSO-omkostningerne, samtidig med at det kan omstille fjernvarmesektoren til ikke-biomassebaseret vedvarende energi .

Han mener også, at man allerede nu skal tænke over sin infrastruktur-udbygning på transportsiden og sørge for, at man øget energieffektiviteten ved hjælp af mere kollektiv transport.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>