Russisk raket fyldt med satellitter brændte op i atmosfæren

Fredag blev en russisk raket sendt af sted. Med sig havde den for 275 millioner dollars moderne telekommunikationsudstyr, som aldrig kom i brug. For opsendelsen fejlede, og raketten brændte op i atmosfæren, skriver blandt andre Reuters.

Uheldet har ikke kostet nogen menneskeliv, mens det er en kommerciel tragedie. Først og fremmest for Rusland, da det er anden gang inden for det seneste år, at russernes foretrukne Proton-M-raket fejler, og anden gang siden 2011, at landet mislykkes med at aflevere en europæisk satellit, der ellers skulle give bedre internetadgang.

Læs også: Russisk rakettrin eksploderer i kredsløb

BBC rapporterer, at den britiske telekommunikationsvirksomhed Inmarsat er en af de store virksomheder, der bliver ramt af raketuheldet. Selskabet er netop i gang med sit Global Xpress-projekt til en værdi af 1,6 milliard dollars, som kort fortalt skal skabe et højhastigheds trådsløst netværk. Netværket bliver dog nu ramt af forsinkelser, da tidshorisonten med at få opsat anden og tredje satellit i netværket bliver skubbet.

Også andre kommercielle satellitprojekter bliver udsat ifølge Reuters i flere tilfælde tre til fire år.

»Det er selvfølgelig et hårdt slag. Humlen er, at vores arbejdsraket – vores kraftigste og mest anvendte raket – har en så dårlig historie,« siger Ivan Moiseyev, der er leder af den russisk baserede tænketank Institute of Space Policy ifølge Reuters.

Raketten nåede en højde på 160 kilometer, inden uheldet indtraf, hvilket ca. svarede til ni minutter fra opsendelsestidspunktet. Det russiske nyhedsbureau RIA citerer det russiske rumagentur for, at alle vragdele er brændt op i atmosfæren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>