Sådan stopper du en brokkerøv

Hvis noget skal laves om, brokker de sig. Hvis der ikke skal laves noget om, brokker de sig også. De fleste af os kender dem, brokkerøvene, som fra deres plads i hjørnet altid er parat med en negativ kommentar. Vi kender dem på deres dybe, opgivende suk – og måske får vi et lille glimt af én, når vi kigger os i spejlet.

Som leder kan du lige så godt opgive at please brokkerøvene. De har låst sig fast i en negativ forventning om, at der aldrig er noget godt i vente – hverken fra livet eller fra ledelsen, forklarer Susanne Teglkamp, direktør og managementkonsulent i Teglkamp & Co..

Står din karriere i stampe? Sæt den i gang med et cv på Jobfinder.

Men deres evindelige kritik skal stoppes. Brokkerøvene kan nemlig være farlige for virksomheden, for deres sortsyn er smitsomt og kan påvirke en hel afdeling. Men heldigvis er der hjælp at hente, hvis du vil lokke brokkehovedet ud af sit skumle hjørne og tilbage i lyset, forklarer hun.

Tag en samtale:

Ingen er født som brokkerøv, så den stakkels sortseer må have haft skuffelser, der gennem tiden har formet det negative livssyn. Første skridt er derfor at tage en samtale med brokkerøven om den galde, der i en lind strøm flyder ud af et sort hul hos ham eller hende.

Ingen universal løsning:

Brokkerøvene er lige så forskellige som alle andre mennesker, og derfor findes der ikke en universalløsning. Nogle kan komme ud af brokkeriet, hvis man viser dem tillid eller involverer dem. Andre kan hjælpes, hvis man fortæller dem, hvordan deres opførsel påvirker dem selv og deres omgivelser.

Endelig findes der enkelte, som ikke er indstillet på at ændre adfærd. Støder man ind i én af dem, må man på et tidspunkt stille dem over for et valg: Enten stopper de deres brokkeri, eller også stopper de i virksomheden.

Læs også: Sådan giver du ærlig kritik – uden at såre

Ikke al kritik er brok

Indimellem kan en kværulant faktisk have ret. Derfor skal man passe på med at falde i den grøft, hvor man afviser al kritik som brok. Gør man det, går man glip af fine forbedringsmuligheder. Det gælder derfor om at vurdere, hvad der er formålet med en kritisk bemærkning. Hvis formålet er at nedgøre kolleger og ledere for at hævde sig selv, hører det hjemme i kategorien brok. Hvis kritikken derimod bunder i et ønske om at finde en bedre løsning eller minimere risici, er der tale om konstruktiv kritik.

Skab miljø med plads til kritik

Uden konstruktiv kritik bliver vi ikke bedre. Hvis en løsning skal være perfekt, kræver det derfor, at nogen har kastet et kritisk blik på detaljerne, og at andre har taget kritikken alvorligt. Det kan kun ske i et miljø, hvor konstruktiv kritik er velkommen, hvor man er lydhør over for hinanden, og hvor ingen er i tvivl om, at kritikken bunder i et ønske om at tjene det fælles bedste.

Læs også: Chefer favoriserer rygklappere

Hva’ med dig selv

Det er let at pege fingre ad andre og kalde dem for brokkerøve, men mon ikke de fleste af os har ladet pessimismen og negativiteten få overtaget? Tænk over, hvad der får dig over i brokkehjørnet – og hvad der får dig væk igen. Måske kan du bruge dine egne erfaringer, næste gang du møder en brokkerøv.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>