Skadedyrsramte mangoer smides på EU-porten

Sidste år fandt man skadedyr i 207 sendinger af frugt og grøntsager fra Indien. Truslen mod plante-, grøntsags- og frugtdyrkningen i Europa har nu fået EU til at forbyde import af indiske mangoer.

»Kontrollen af indisk importerede grøntsager og frugter har vist en stigende forekomst af palmetrips og bomuldsmellus, selvom man har været i dialog omkring problemet tidligere,« forklarer plantesundhedsekspert Brian Larsen fra Natur Erhvervsstyrelsen.

Forbuddet omfatter også auberginer, to typer af squash og en type blade, der bruges til indisk madlavning.

Katastrofale virusproblemer

Forbuddet skal sikre mere dialog og en større kontrol af fødevarerne, da kontrollen indtil videre ikke har vist sig grundig nok ifølge EU. De uønskede skadedyr er da heller ikke lige til at spotte med det blotte øje, som man ellers kan med for eksempel bananfluer.


En mango af alphonso-sorten. (Foto: Asit K. Ghosh/Wikimedia Commons)

»Palmetrips og bomuldsmellus er bittesmå og kan gemme sig blade eller revner på en squash. De suger saft af planterne og ødelægger dermed væksten. Samtidig er de uønskede, fordi de kan overfører nogle virussygdomme som er fremmede og kan skade planter,« siger Brian Larsen og fortsætter:

»I og med der er en risiko og et frit indre marked, så kan det hurtigt ramme planteproduktionen. Katastrofen kan være stor, hvis det pudselig breder sig.«

Brian Larsen kan dog ikke svare på, hvordan skadedyrene helt præcist havner i produktionen herhjemme i Danmark, men henviser til at man har set adskillige tilfælde af skadedyrsinfektion tidligere.

Ingen direkte import til Danmark

Ingen af de forbudte frugter og grøntsager importeres ifølge Brian Larsen direkte til Danmark. Hvis de indiske frugter og grøntsager havner i de danske butikker, er de importeret med et andet EU-land, for eksempel Holland, som mellemstation.

Anderledes belastet er Englands mango-forbrugere, der lige nu klager over at måtte undvære den populære alphonso-mango, som ellers er i sæson.

Indiske mango-eksportører har allerede erklæret overfor EU, at de har øget kontrollen i et forsøg på at få forbuddet ophævet. De plages af det nye forbud, der allerede har fået de lokale priser til at falde med 15 procent, skriver BBC.

»Vi blev underrettet om problemet i marts og har indført en omfattende undersøgelse og certificeringsprocedurer, der behandler de spørgsmål, som EU har adresseret,« siger Ajay Sahai, generaldirektør for sammenslutningen af indiske Export Organisationer (FIEO), til BBC.

Ifølge Bjørn Larsen fra Natur Erhvervsstyrelsen bliver forbuddet dog næppe ophævet før slutningen af december 2015.

Australien, New Zealand, Amerika og Japan tillader fortsat import af grøntsagerne og mangoerne fra Indien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>