Statens byggerier glemmer totaløkonomien

Offentligt byggeri under Bygningsstyrelsen tager ikke hensyn til totaløkonomien, konkluderer Rigsrevisionen i en beretning. Her peger de blandt andet på, at styrelsen hverken har taget hensyn til driftsomkostningerne i egne byggeprojekter eller vejledt tilstrækkeligt på området.

Manglende fokus på totaløkonomien i et byggeprojekt kan blandt andet resultere i dårligere kvalitet, større udgifter til rengøring og højere energiforbrug. Derfor kritiserer de seks politisk udpegede statsrevisorer Bygningsstyrelsen i sagen.

Læs også: Kvaliteten i fare på milliarddyre supersygehuse

‘Folketinget har således ikke haft et tilstrækkeligt grundlag for at beslutte, hvilke byggeprojekter der ud fra en total­økonomisk vurdering er mest fordelagtige for staten. Statsrevisorerne finder endvidere, at Bygningsstyrelsens vejledningsindsats i anvendelse af totaløkonomi har været helt utilstrækkelig,’ skriver statsrevisorerne blandt andet i deres bemærkning til beretningen fra Rigsrevisionen.

En af de seks Statsrevisorer, Venstres Kristian Jensen uddyber kritikken:

»Min vurdering er, at vi får byggerier som ikke er økonomisk optimale, hvor man i stedet for at vurdere hvilke materialer, man skal vælge for at driften bliver billigere, har sparet i anlæg. Det er den oplagte risiko,« siger han.

Konsekvenserne af de manglende vurderinger er dog svære at vurdere, påpeger Kristian Jensen.

»Når der ikke er lavet totaløkonomiske beregninger, kan vi ikke sige om det giver for eksempel højere energiforbrug eller dyrere rengøring.«

Rigsrevisionen har gennemgået fem af Bygningsstyrelsens nyere byggeprojekter og konkluderer, at styrelsen ikke har fulgt reglerne og taget hensyn til totaløkonomien i de fem tilfælde. Derudover konkluderer rapporten, at Bygningsstyrelsen og de andre styrelser, der har været ansvarlige for området har kendt til de manglende vurderinger i flere år.

Derudover har Rigsrevisionen undersøgt 14 andre byggerier, hvor totaløkonomien ikke er omtalt. Det er dog ikke alle det offentliges byggerier, der glemmer de totaløkonomiske vurderinger, konkluderer rapporten fra Rigsrevisionen. I de tilfælde, hvor byggerierne er blevet til i samarbejde eller partnerskab med private, er der taget hensyn til totaløkonomien. Netop denne pointe bider Kristian Jensen mærke i.

»Det undrer os, at Bygningsstyrelsen har blæst på totaløkonomien i egne projekter, men taget hensyn til det i for eksempel OPP-projekter,« siger Kristian Jensen og påpeger, at det gør det sværere at sammenligne OPP-projekter med offentlige projekter.

Bygningsstyrelsen oplyser til Rigsrevisionen, at totaløkonomiske vurderinger ikke har været en prioriteret hidtil, men at den nu vil anvende og dokumentere totaløkonomiske vurderinger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>