Blog: Små sorte bokse i biler…

Jeg sad og lyttede til et radioprogram om, at EU havde godkendt ( gennem afstemning ), at alle nye biler produceret efter oktober 2015 skulle have installeret en lille, sort boks, som i tilfælde af uheld ville ringe op til en alarmcentral og give bilens position. Faktisk, endte jeg med at blive ringet op af radiostationen og udtale mig. Men det er en anden historie.

Boksen vil “kun” lægge €100 oven i prisen og ikke genere føreren under kørslen.

Se, nu er der jo “kun” tale om et system, som i tilfælde af ulykke skal ringe op til alarmcentralen og give data ( via en GSM/GPRS forbindelse ). Og det er jo ok.. eller….

Nu er der jo så liiiige den lille krølle, at nogle fabrikanter allerede har det installeret og sender / modtager data, som kan hjælpe ejeren og fabrikanten omkring softwareopdateringer, fejlsøgning etc. Og det er vel ok..

Se, jeg har jo lært værdien af data. Da jeg udviklede instrumenter hos Brüel & Kjær Sound and Vibration Measurement A/S, lærte jeg, at man kan udlede ekstremt meget af fx. måling af vibrationer, så jeg begyndte at tænke lidt over hvad, man kan bruge sådan en lille boks til :

Stik mig en sort boks, som kan give mig målinger om position, hastighed, gerne acceleration og vibrationer. Så kan jeg logge, hvor køretøjet var på ethvert tidspunkt, og hvordan, det kørte.
Kombinér det så gerne med eye tracking ( installeres i nogle køretøjer for at sikre, at føreren ikke falder i søvn under kørslen – medfører hyletone ), og så bliver det sjovt :

Sammenholder man disse data ( og gør dem tilgængelige over fx. fabrikanten / forsikringsselskaber ) kan man fx. afvise at udbetale forsikring baseret på, at føreren kiggede væk lige før uheldet. Man kan hæve forsikringspræmien for “usikre bilister”, fordi “Brian” lånte “fars” / “mors” bil og kørte råddent ( selv uden uheld ). Fabrikanten kan afvise garantireparationer under henvisning til, at “køretøjet er blevet håndteret på en måde, som ikke er tilladt i bestemmelserne for garantien”.

Man kan lave automatisk bødeudskrivning – max. tilladte hastighed er xx, og bilen siger, at den kørte yy. Sur mås, hvis data for hastighedsgrænser ikke lige er opdateret korrekt. Roadpricing kan også blive en realitet. Det vil lette Politiets efterforskningsarbejde ved fx. ulykker.

Hvis datarepository bliver tilgængelige for andre, kan man fx. finde ud af hvornår, ejerne er ude, så man kan begå indbrud ( ok, de data er allerede tilgængelige fra mobiltelefoner ). Man kan begynde at lægge profiler af folk ud fra bevægelsesmønstre ( fx. kan hidsig kørsel indikere aggression, hvilket medfører risiko for hjerteanfald – forsikringsselskaber kunne også være interesserede i disse ud fra spørgsmålet omkring sundheds-/livsforsikringer.

Mit gæt er, at disse små bokse er internet enablede, hvilket betyder, at de kan angribes, og stilles de samtidig i en situation, hvor de kan interagere med bilens hovedcomputer – fx. låsesystemet / bremser, kan det blive sjovt..

Hvad er egentlig mit problem med det ? Jo, foruden hele overvågningsissuet – jeg vil gerne have muligheden for at kunne slukke for min telefon og ikke blive sporet, så er der lige det med, at man ikke kan vælge løsningen fra.
Jeg værdsætter, at jeg selv kan vælge, om min telefon skal være tændt, og at jeg derfor kan spores. Jeg ønsker ikke at have en lille tracker på mig, jeg ikke kan slukke.

Det er anslået, at man ville kunne redde 2500 liv på det. Hvis man kigger rent statistisk på det, så er det ikke ret mange, når man tænker på hvor mange, som bliver berørt af dette tiltag. Og hvis man ville redde endnu flere liv, kunne man gøre noget ved andre ting ( fedme, rygning, nytårstaler etc. ).
Jeg er for, at man vælger løsningen til og ikke får den påduttet.
Og før nogen begynder på, at hvis det var mine kære / jeg, som sad i en bil, om jeg så ikke ville være tilhænger af et sådant system : har selv mistet familie ( herunder en dreng på 11 mdr. ) i en trafikulykke, hvor Politiet ikke kunne finde bilen. Selv har jeg et livstestamente, som gør, at jeg nægter at modtage livreddende førstehjælp / behandling, hvis / når det bliver nødvendig. Og jeg mener stadig, at det burde være op til dem at vælge, om de ville have en sådan sort boks i bilen.

Kan man få den fjernet / disablet ?

Så hvorfor er det lige, vi skal spores konstant? Jeg mangler stadig vinderargumentet, som skal overbevise mig om, at jeg skal have sådan en dims i bilen..

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>