Statoil lover dig 2,7 procent længere på literen

Med det nye Statoil-brændstof kaldet ‘Miles’ kan du køre længere på literen. Det tør det norske selskab godt love med testresultater fra brugere og et internationalt anerkendt testlaboratorium i ryggen.

Indtil nu har det kun været Shell, som direkte har turdet proklamere en forbedring ved at bruge benzin tilsat en række additiver, og her er det overordnede budskab bare, at man kører ‘lidt længere på literen’.

Statoil vover hele pelsen og lover, at bilister kan opleve op til 2,7 procent længere på literen for benzin og op til 1 procent længere på literen for diesel. Vel egentlig ikke en kæmpe besparelse, men alligevel noget, der for benzins vedkommende svarer til 30 øre pr. liter.


For diesel er det ofte tilkoksede indsprøjtningsdyser, som er årsag til dårlig forbrænding og ringe effektivitet. Men ifølge Statoil er det muligt at fjerne koksen med det nye dieselbrændstof Miles. (Fotos: Statoil)

Læs også: Sådan håndblandede jeg min egen Ferrari-benzin

De flere kilometer på især benzin er fremkommet ved at tilsætte brændstoffet en hemmelig sammensætning af additiver. Det er der en række store virksomheder i verden, der har specialiseret sig i, og det var dem, Statoil kontaktede for at få udviklet en formel, som lige præcis lever op til de krav, Statoil sætter.

Tre virksomheder fik mulighed for at komme med et forslag, og af dem valgte Statoil at arbejde videre med amerikanske Lubrizol. Det forklarer seniorspecialist Bob Seymour fra Statoil i Danmark. Men da Lubrizol også arbejder for andre brændstofproducenter, betyder det, at Statoil ikke får alt at vide:

»Vi kender selvfølgelig hovedgruppen af de additiver, Lubrizol har sammensat. Men den nøjagtige formel kender kun de,« siger han.

Ren motor giver flere kilometer
Opgaven med at få en motor til at levere flere kilometer pr. liter brændstof er forskellig for en benzinmotor og en dieselmotor.

»I dieselmotoren er den størst årsag til tab, når dyserne i den direkte indsprøjtning kokser til. For benzin har friktionen mellem stempel og cylindervæg størst betydning,« forklarer Bob Seymour.

Faktisk mener Statoil, at de med deres nye brændstof kan rengøre dyserne i ældre dieselbiler så godt, at den begynder at køre længere på literen. Men effekten kommer først, når man har brugt 2-3 tankfulde af den nye diesel, og det kræver, at man tanker Statoil hver gang.

Læs også: Shell Fuelsave – virker det?

Når det gælder benzin, så kan additiverne opbygge et friktionsreducerende lag på indersiden af cylinderne. Efterhånden som laget ‘skrabes’ af af stemplets bevægelser op og ned, vil additiverne falde ned i motorolien, og på den måde bliver de transporteret rundt til andre dele af motoren, hvor de også kan give ekstra smøring. Bob Seymour pointerer dog, at man stadig skal huske at skifte motorolie med rette intervaller.

Testet i Polen, Sverige og hos Arla
Skeptiske forbrugere vil naturligvis altid stille spørgsmålstegn ved udsigten til sådan en besparelse, og derfor har Statoil både fået lavet en laboratorietest hos det polske testinstitut Bosmal og hos virkelige forbrugere. Blandt de sidste er danske Arla, som uden chaufførernes kendskab har testet dieselversionen. Der blev kørt 11,2 mio. km, og her fandt man en forbedring på 2,3 procent.

For benzins vedkommende fandt forbrugertesten sted hos en svensk køreskole, og her fandt man, at bilerne (BMW 330i) kørte 2,43 procent længere på en liter benzin

Additivet tilsættes, samtidig med at brændstoffet overføres til en tankbil. Det skyldes, at alle de danske benzinstationer henter brændstof fra de samme lagre. Grundbrændstoffet er altså det samme. Forskellen opstår, når hvert enkelt benzinselskab tilsætter deres eget additiv. Der går mellem en halv og en hel liter additiv til 1.000 liter brændstof.

Salget af Statoils Miles-brændstof starter torsdag 8. maj til samme pris som den nuværende benzin. Der er altså ingen ekstrapris for at køre længere på literen. Ifølge Peter Rasmussen, der er Statoils dansk direktør for brændstof, håber Statoil på at kunne tage markedsandele som modvægt til det mindre salg, en besparelse nødvendigvis vil give.

I Sverige har det nye brændstof været til salg i et års tid, og her lader det til, at det er muligt at øge markedsandelen. Statoil regner med, at Miles skal ud på alle selskabets 2.300 servicestationer i de otte lande, hvor selskabet er repræsenteret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>