Tidligere DSB-chef får minister til at genoverveje milliardprojekt på Ringstedbane

Den nye jernbane, der i 2018 skal gå fra Ringsted til København via Køge, og som er et af de mest omfattende jernbaneprojekter i nyere tid, er blevet gjort til genstand for en kamp om hundreder millioner af kroner og faglighed blandt ingeniører.

Noget opsigtsvækkende har DSB’s tidligere sikkerhedschef og IC4-kritiker Thomas Albøg Olsen nemlig sat stort spørgsmålstegn ved bygherren Banedanmarks beslutning om at anlægge en flyover – en niveaufri udfletning – ved Korsevænget, der ligger vest for Ringsted Station. Denne flyover skal føre togene videre til og fra Odense og bliver et vigtigt element i den såkaldte timeplan.

Thomas Albøg Olsen – der også er borger i Ringsted – mener, at der er en lang række fordele at hente ved at følge hans eget forslag om at placere udfletningen øst for stationen. Den model har Banedanmark skudt ned med den begrundelse, at det bliver 522 millioner kroner dyrere end Banedanmarks egen model, der i forvejen står til at koste 1,2 milliarder kroner.

Fagmanden Thomas Albøg Olsen har i denne uge fremlagt sine synspunkter for Folketingets transportudvalg i en minihøring. Det har noget overraskende har fået det resultat, at transportminister Magnus Heunicke (S) vil udskyde lovbehandlingsarbejdet for jernbanen og igangsætte en VVM-undersøgelse af borgerens forslag med henblik på at finde ud af, om den østbeliggende flyover i virkeligheden bedre kan betale sig økonomisk og miljømæssigt.

»Det er klart, at vi skal vælge den løsning, der overordnet set giver bedst mening, og derfor får vi nu et reelt sammenligningsgrundlag med den VVM-undersøgelse, som nu skal sættes i gang,« bekræfter ministeren over for Ingeniøren.

Prisforskel på en milliard

Ifølge Thomas Albøg Olsen beror Banedanmarks vurdering af merprisen for en øst-løsning udelukkende på et skøn foretaget af ingeniørvirksomheden Niras tilbage i 2008. Banedanmarks eget løsningsforslag er derimod prissat på basis af nøje gennemregninger og en fuld VVM-analyse. Men Thomas Albøg Olsens beregninger, som er baseret på Banedanmarks egne tal, viser, at øst-modellen faktisk kan blive 400-500 millioner kroner billigere end Banedanmarks forslag.

Det hænger blandt andet også sammen med, at flyoveren ifølge planen skal bestå af to seperate broer, der er en vanskelig byggeøvelse. Thomas Albøg Olsen vurderer i stedet, at det vil være meget mere økonomisk at lave én dobbeltsporet bro.

Thomas Albøg Olsen engagerede sig i første omgang i sagen på baggrund af de ulemper, arbejdet ifølge hans udsagn vil påføre borgere i lokalområdet, hvor arbejdet vil komme til at foregå tæt op ad beboelser. Mange borgere har indsendt bekymrede høringssvar, men Thomas Albøg Olsen understreger, at han ikke selv vil blive berørt.

Med tiden har hans professionelle forståelse for togdrift og jernbaner dog taget over for den private harme, da han er blevet gevaldigt i tvivl om, hvorvidt Banedanmarks løsning til at anlægge jernbanen mellem Ringsted og København det hele taget er den mest logiske såvel som økonomisk mest forsvarlige.

Det har altså nu ført til, at flere medlemmer af Folketingets transportudvalg har fremsendt spørgsmål til ministeren inspireret af den tidligere DSB-chefs detaljerede analysearbejde. Et arbejde, der er kulmineret med transportministerens åbning for udarbejdelsen af en VVM for en alternativ flyover-løsning.

Læs også: Gynger og karruseller holder København-Ringsted på sporet

Ministeren fastslår over for Ingeniøren, at den nye VVM-analyse ikke får nogen effekt på det fortsatte arbejde med selve jernbanen, der skal stå færdig i 2018, og som har et budget på små ni milliarder kroner.

»Den nye bane mellem København og Ringsted over Køge, som vi er i gang med at anlægge, bliver ikke forsinket af dette ekstra analysearbejde, som altså kun vil vedrøre den niveaufri udfletning,« siger han.

I et svar til Folketingets transportudvalg forklarer han, at VVM-analysen, såfremt hans forligskreds kan tilslutte sig den, dog vil forsinke byggeriet af udfletningen med halvandet til to år. Dette betyder, at man ikke kan opnå fordelene ved udfletningen i togdriften, men det vil altså ikke påvirke selve anlægget af jernbanen, lyder det fra Transportministeriet.

Ringe Femern-tilpasning

Thomas Albøg Olsens arbejde rejser desuden flere andre kritikpunkter mod det arbejde, der skal gøre Ringsted Station til et vigtigt trafikalt knudepunkt.

Blandt andet fremfører han, at de nye spor til højhastighedstogene skal anlægges mellem de gamle spor og godsbanegården. Det vil betyde, at alle godstog, der skal ekspederes i Ringsted, bliver nødt til at krydse højhastighedsbanen.

»Rent procesteknisk er det tåbeligt at anlægge højhastighedsstrækningen, så den skal krydses og spærres hver gang et langt godstog skal over,« siger han.

Læs også: Femern bliver Europas krumtap

Samtidig mener Thomas Albøg Olsen ikke, at der tages tilstrækkeligt højde for den nye Femern-forbindelse. Banedanmarks løsning vil betyde, at togene mellem Femern og København bliver tvunget til at nedsætte hastigheden til 120 km/h, når de skal gennem Ringsted. En nedsættelse, som vil kunne undgås ved at gå videre med hans eget forslag.

»Det er fuldstændig absurd, at man ofrer mange milliarder på en Femern-forbindelse og bruger massevis af penge på at flytte broer og rive huse ned fra Ringsted til Rødby Havn, men så skal toget alligevel sætte hastigheden ned til 120 km/t, når det når til Ringsted. Det giver ingen mening,« siger Thomas Albøg Olsen, der derfor i sit forslag inkluderer merudgifter til at kunne tilpasse Ringsted Station til Femern-forbindelsens høje hastigheder på 200 km/h gennem Ringsted.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>