Journalister dømt for at offentliggøre MRSA-oplysninger

De to journalister Kjeld Hansen og Nils Mulvad blev ved retten i Århus torsdag idømt hver fem dagbøder af 500 kroner for at offentliggøre personfølsomme oplysninger i forbindelse med en afdækning af MRSA-smitte på danske svinefarme. Det skriver Journalisten.

Åbenhedstinget offentliggjorde de to journalister i oktober 2010 private sundhedsoplysninger om en mand og hans kone, som boede på en bestemt gård, og som begge var smittet med den multiresistente svinebakterie – oplysninger, som efterfølgende blev anonymiseret, så det kun var navnene på gårdene, som fremgik.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

»Vi har aldrig offentliggjort medarbejderes navne, kun navne på nogle inficerede ejere,« siger Nils Mulvad til journalisten.dk.

Tre døde af MRSA

De to journalister ville blandt andet beskrive den manglende åbenhed om smittens udbredelse fra statens side.

Læs også: Rystede resistens-forskere: Myndigheder skjulte MRSA-dødsfald

Den antibiotikaresistente bakterie, MRSA, smitter et stigende antal danskere. Tre er døde som følge af infektionerne, hvilket kom frem under retssagen.

Derfor offentliggjorde de to journalister i 2010 en liste over de landbrugsvirksomheder, der var inficeret med MRSA, som journalisterne mente var anonymiseret, hvilket dommeren ikke var enig i.

Dom kan give problemer

Retten fandt, at Kjeld Hansen og Nils Mulvad havde overtrådt straffeloven, og idømte dem derfor bødestraf.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Nils Mulvad er ikke tilfreds dommen, og han mener, det vil være problematisk, hvis den får lov at stå ved magt.

»Hvis den (dommen) bliver fulgt i praksis af medierne og brugt i andre domme, så betyder det, at vi ikke kan offentliggøre oplysninger om virksomheder og en lang række oplysninger, som vi har fået af kilder hos myndighederne,« siger Nils Mulvad til Journalisten.dk og tilføjer, at det er svært at sige præcist, hvor man vil sætte grænsen for offentliggørelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>