Udenlandske studerende er vilde med Danmark

Trods vedholdende rygter om det modsatte er Danmark et attraktivt land for unge, højtuddannede udlændinge. Faktisk planlægger hver anden at blive her, når de har afsluttet deres uddannelse.

Det viser tal fra Copenhagen Capacity – en organisation under Region Hovedstaden, der har til formål at tiltrække og fastholde udenlandske virksomheder, investeringer og talenter.

Vil du være synlig for arbejdsgiverne? Læg dit CV på Jobfinder

Især én ting overskygger alle andre, når de unge talenter skal pege på, hvorfor de ønsker at blive i Danmark: Balancen mellem arbejde og fritid. To ud af tre siger, at muligheden for at kombinere fritid og familieliv med en karriere er den primære årsag til, at Danmark er et attraktivt sted at bo og arbejde.

Undersøgelsen er lavet blandt 350 studerende fra 65 lande, som alle har læst i Danmark i minimum et år på universitetsniveau – heriblandt flere ingeniører. Flere af dem har også erhvervserfaring fra studiejob og fuldtidsansættelse efter at have afsluttet studiet.

Ud fra de svar, der er givet i undersøgelsen, kommer Copenhagen Capacity med ti anbefalinger til regeringen under overskriften: ‘Sådan skal vi tiltrække og fastholde internationale talenter’. (Se boksen)

Læs også: Regeringen vil gøre det lettere at tiltrække udenlandske ingeniører

Som sagt betragter udlændingene balancen mellem arbejdsliv og fritid, som den vigtigste årsag til at det er attraktiv at arbejde i Danamark. Derfor er det også blandt anbefalingerne, at vi fra dansk hold bliver bedre til at sælge os selv på budskabet om, at man her kan få både en spændende karriere og et familieliv – uden at gå på kompromis.

Hele 49 procent af de adspurgte i undersøgelsen, har allerede fra uddannelsens begyndelse planer om at blive i Danmark, mens 38 procent har overvejet det.

Hver gang danmark formår at tiltrække og fastholde 1000 internationale studerende, giver det et plus på 750 millioner kroner årligt på de offentlige budgetter. Det viser beregninger fra Ministeriet for forskning, Innovation og videregående uddannelser.

Her er de 10 anbefalinger fra Copenhagen Capacity:

1: Brug os til at personliggøre oplevelsen af at studere i Danmark og nå målgruppen på sociale medier.
- Kun 12 procent traf beslutningen om at studere i Danmark pga. deltagelse i en study abroad fair. Halvdelen søgte vores information online og en tredjedel gennem personlige netværk.

2: Ungdomsambassadørerne vil gerne blive her. Start markedsføring med dem, der er her frem for at flyve jorden rundt for at tiltrække andre.
- 49 procent siger, at de allerede nu, når de netop er ankommet til Danmark, at de planlægger at blive efter endt uddannelse og 38 procent har ikke besluttet sig endnu.

3: Ungdomsambassadørerne vil gerne have et job i Danmark, men når de står med eksamenspapirer i hånden tager det længere tid at finde et job end de har opsparing i banken eller visum til. Hjælp med studiejob, så skaber de værdi fra dag 1.
- 80 procent vil gerne have et studiejob i Danmark.

4: I er nødt til at gøre noget ved boligsituationen for internationale studerende.
- 60 procent mener ikke at der tilstrækkelig adgang til boligmuligheder for studerende.

5: Danskerne er ikke lukkede. De er faktisk rigtig gode til at byde os velkommen, så fokuser jeres indsats på andre områder.
- 84 procent føler sig velkommen ved ankomst til Danmark og 49 procent føler sig mere velkommen i dag end ved ankomst.

6: Tænk bredere end traditionelle nærmarkeder.
- Kun 11,6 procent vælger at læse i Danmark pga. nærhed til hjemland og 2,1 procent på direkte flyforbindelser.

7: Work-life balance, work-life balance og work-life balance. Det er den primære årsag til, at talenterne vil gøre karriere i Danmark. Kommuniker endnu stærkere internationalt det unikke i at kunne få en spændende karriere og et familieliv – uden at gå på kompromis.
– 68,9 procent vurderer work-life balance som den primære årsag til at de vil gøre karriere i Danmark efter endt studie.

8: Internationale talenter vil gerne starte egen virksomhed, så styrk vilkårene for det og sørg for, at vi kan få opholdstilladelse som selvstændig.
– 29,7 procent vil gerne starte egen virksomhed i Danmark

9: Danmark har få globale brands og en virksomhedsstruktur, hvor SMV’ere udgør den markant største andel. Det er et stort problem, at vi internationale talenter ikke kender dem. Så bliv bedre til at lede os til dem.
– Af 20 særligt udvalgte vækst og C-20 virksomheder kender over 50 procent af os kun 4 virksomheder og særligt blandet SMV’er er kendskabet utrolig lavt.

10: Vi oplever at man i Danmark er fantastisk dygtig til engelsk men alligevel insisterer på at bevare dansk som arbejdssprog. Det gør det simpelthen for svært for os at træde ind på arbejdsmarkedet, da det tager lang til at blive forretningslydende i skrift og tale på dansk.
– 65,7 procent anser dansk som koncernsprog som en alvorlig udfordring for at finde job i Danmark.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>