Ukendt smed skal forvandle 70.000 ton madaffald fra danske supermarkeder til biogas

Om alt går vel, vil 70.000 ton organisk butiksaffald fra alle Coops og Dansk Supermarkeds butikker inden udgangen af i år ende som biogas , efter at plast-, metal- og papiremballage er frasorteret ved hjælp af en særlig mekanisk sorteringsproces, som indehaveren af N.C. Miljø i Ørbæk har udviklet gennem de seneste år.

»Det er en mekanisk proces, hvor vi bare tilsætter lidt vand,« siger Niels Christian Nielsen, som er smed og indehaver af virksomheden.

Og så vil han ellers ikke sige mere, for teknologien er ved at blive patenteret.

I praksis kører teknologien i Nyborg i en hal på affaldsbehandlingsanlægget Nord (tidligere Kommunekemi).


Foto: Biopress

Flere kilder bekræfter dog, at sorteringsanlægget virker og uden problemer kan adskille madaffaldet fra foliebakker, plastindpakning og dåser. Og ifølge Niels Christian Nielsen vil det også kunne sortere det organiske affald fra i skraldeposen fra private danskere.

Eneste anlæg i Danmark

Hos Dansk Supermarked forklarer afdelingschef Ulrik Lolk, at N.C. Miljø reelt er alene om at kunne foretage denne frasortering i det organiske affald, og at man i løbet af året regner med at få behandlet mindst 20-30.000 ton madaffald på denne type anlæg, hvorefter det organiske affaldet går til biogas.

»De faste fraktioner, der kommer ud af anlægget, er pæne og rene,« siger han.

Coops programchef, Signe Frese, ser også N.C. Miljø’s teknologi som en både bæredygtig og økonomisk fordelagtig måde at udnytte det organiske affald på. I øjeblikket behandler anlægget på Fyn affald fra butikkerne på hele Fyn samt i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Men i løbet af 2014 vil i alt 40.000 ton madaffald fra Coops butikker komme med:

»Men vi ser selvfølgelig gerne etableret sorteringsanlæg på Sjælland og Jylland, så vi ikke skal køre så langt med affaldet,« siger hun.

200 kroner pr ton affald

N.C. Miljøs eksisterende anlæg har en sorteringskapacitet på 25-30 ton i timen med usorteret affald fra supermarkeder, mens anlægget kan behandle 40-45 ton kildesorteret, organisk affald i timen.

»Prisen ligger på cirka 200 kroner pr. ton usorteret affald fra supermarkedet, og jeg regner med, at et anlæg med den nævnte kapacitet vil koste i omegnen af 10 mio. kroner,« forklarer Niels Christian Nielsen.

Til sammenligning meldte selskabet bag Renescience, der tilbyder en helt anden teknologi, der gør det samme, i januar ud, at et Renescience-anlæg – alt efter lokale forhold – vil kunne behandle usorteret affald for 400-500 kroner pr. ton.

Læs også: Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

Anlæg i Jylland og på Sjælland

Niels Christian Nielsen tilføjer, at han på det seneste er blevet kontaktet af flere kommuner, der gerne vil have ham til at placere et sorteringsanlæg i nærheden af deres kommune.

N.C. Miljø er nemlig i gang med at søge om tilladelse til placering af tilsvarende sorteringsanlæg på Sjælland og i Jylland for at undgå lang transport g deraffølgende udgifter og pres på miljøet.

»Vi regner med at etablere to anlæg i Jylland og ét på Sjælland i indeværende år – og supplere med mindst ét anlæg mere i Jylland i 2015,« siger han.

Læs også: Kommuner efterlyser central sortering af affald

N.C. Miljø samarbejder også med Naturgas Fyn. Anlægget i Nyborg skulle egentligt have stået i Ørbæk, hvor Naturgas Fyn vil bygge et større anlæg, men naboklager har forsinket processen. Indtil da køres det sorterede organiske affald hen til forskellige biogasanlæg i landet.

Virksomhedens teknologi har i øvrigt også vakt interesse hos kineserne, som gerne vil købe et anlæg til sortering af husholdningsaffald. Nyborg Kommune prøver i øjeblikket at etablere et biogasanlæg i området, som sammen med N.C. Miljøs teknologi skulle være et udstillingsvindue for dansk teknologi inden for omdannelse af organisk affald til energi.

Byggede første anlæg i Polen

Niels Christian Nielsen forklarer, at han har en fortid som forhandler af bioolie fra udlandet og derfor begyndte at interessere sig for at bruge madrester til energifremstilling.

Det allerførste anlæg blev bygget i Polen i samarbejde med en østtysker, mens det nuværende er bygget her i landet:

»Jeg spildte først to år med at udvikle på den samme proces som alle andre, men siden 2012 har jeg knoklet på det aktuelle design og kom efterhånden tættere og tættere på den rigtige løsning,« siger han.

Hvornår patentet er færdigbehandlet, og teknologien bliver tilgængelig, kan han ikke siger noget om på nuværende tidspunkt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>