USA advarede mod Huawei – og fyldte imens amerikansk udstyr med spionbagdøre

Har du købt udstyr fra for eksempel Cisco eller andre amerikanske producenter af servere og netværksudstyr, har du måske også fået en ekstra ’gave’ med fra NSA.

Den amerikanske efterretningstjeneste havde nemlig sat i system at få fingrene i amerikansk hardware, når det blev sendt af sted, for at installere bagdøre og anden spionsoftware. Det skriver The Guardian ud fra lækkede dokumenter fra NSA fra juni 2010.

Udstyret blev rutinemæssigt stoppet undervejs i transporten til udenlandske kunder, fik installeret NSA’s software og derefter pakket igen med de rette forseglinger, så det var umuligt at se, at der havde været fremmede i kasserne, siden de forlod fabrikken. Dermed kunne NSA meget nemt få adgang til at overvåge netværkstrafikken hos interessante mål.

Hvad omfanget af denne metode var, fremgår ikke af historien. Men det skete samtidigt med, at politikere og myndigheder i USA i meget kraftige vendinger advarede alle mod at bruge udstyr fra kinesiske producenter af frygt for spionage. Den omfattende mistænkeliggørelse fik blandt andet kinesiske telenetværksproducent Huawei til helt at forlade det amerikanske marked.

Glenn Greenwald, der har haft kontakten til Edward Snowden, skriver i artiklen, at det ikke blev bevist, at kinesiske firmaers udstyr rummede spionsoftware, men at det omvendt også var muligt, at mistanken var sand. Men det er i hvert fald hævet over mistanke nu, at USA ikke gjorde det samme. Ved at skræmme flest muligt fra at bruge kinesiske leverandører fik USA således både en bedre økonomisk stilling og fik bedre muligheder for at spionere globalt via det amerikanskproducerede it-udstyr.

I Danmark er det Huawei, som lige nu opbygger TDC’s nye landsdækkende LTE/4G-netværk. Også her kom diskussionen om kinesisk spionage op, men TDC har med hjælp fra Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed vurderet, at der ingen fare var på færde. I Storbritannien har Huawei måttet finansiere et center, hvor eksterne eksperter skal vurdere sikkerheden i firmaets produkter, før de kan sælges.

Læs også: NSA har taget kildekode fra Huawei

Læs også: Pensioneret NSA-general taler ud om spionage og Huawei

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>