Wammen: Helikopterbøvl går ikke ud over SAR-beredskab

Forsvaret må stadig kigge langt efter en permanent løsning på de fejl, der senest har hjemsøgt den danske EH-101 helikopterflåde. Og muligheden for at få erstatning fra den franske motorproducent, Turbomeca, er heller ikke afklaret.

Det er ellers slået fast, at det var Turbomeca’s modifikation af helikopternes brændkamre i 2011, der i ti tilfælde førte til flame-out i luften.

I dagens åbne samråd, som Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, havde indkaldt forsvarsminister Nicolai Wammen til, oplyste ministeren, at Turbomeca har lovet at fremskaffe 38 operative, ikke-modificerede brændkamre,så forsvaret kan have motorerne brugsklare til de tre-motorers helikoptere medio 2014.

På den baggrund vurderer Forsvaret, at der vil være tilstrækkeligt med helikoptere til både at opretholde at det nationale SAR-beredskab med otte helikoptere og udsende et helikopterbidrag til Afghanistan.

Forsvaret og Turbomeca fortsætter arbejdet med at udbedre de oprindelige fejl på motorerne samtidig med, at Turbomeca forsøger at skaffe flere ikke-modificerede brændkamre.

Samtidig fortsætter Turbomeca og Forsvaret med at løse opgaven med at udbedre de oprindelige fejl på motorerne. Og der er, ifølge Nicolai Wammen, ikke noget nyt. Heller ikke med erstatsningsspørgsmålet. Forsvaret undersøger stadig kontrakterne for muligheden af at kræve økonomisk erstatning.

Både Troels Lund Poulsen og den konservative tidligere forsvarsminister, Lene Espersen, var på samrådet tilfredse med de ikke-modificerede brændkamre som en mellemløsning. Men Troels Lund Poulsen opfordrede Nicolai Wammen til at udtænke en plan B, og Lene Espersen fandt det uholdbart, at motorens grundkonstruktion ikke virker og foreslog i stedet at købe helt nye motorer, selvom det bliver dyrt. Det bekræftede Nicolai Wammen:

»Det har været et langt og smerteligt forløb med EH-101’s motorer, så det er helt fair at overveje at købe nye, men det bliver et meget betydeligt trecifret beløb,« sagde ministeren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>