Wikipedia-stifter om Google-dom: Forbløffende

EU-Domstolen afsagde tirsdag sin dom, som kom en klagende spansk mand til gode, men som samtidig får Google til at klø sig selv i håret, da søgemaskinen blev pålagt at slette søgeresultater på den spanske mands navn.

Men det er ikke kun Google, der undrer sig. Det samme gør stifteren af en anden internetinstitution Jimmy Wales, der oprettede Wikipedia.

»Hvis du virkelig graver i det, giver det ikke særlig meget mening. Du kan klage over noget og mene, det er irrelevant, og så bliver Google nødt til at lave en eller anden afgørelse af det,« siger han til radiostationen BBC 5 og fortsætter:

»Det er en meget hård og svær beslutning for Google at tage – især hvis de risikerer at blive holdt juridisk ansvarlige, hvis det går galt på en eller anden måde. Normalt ville vi tro, at det er, hvem der end publicerer information, der har det primære ansvar – Google hjælper os bare med at finde tingene online,« siger Jimmy Wales.

Han forudser, at Google vil kæmpe en indædt kamp mod dommen fremadrettet, fordi det vil blive et mareridt for Google, hvis de skal tages til indtægt for alverdens private publiceringer eller fortryder deres adfærd på nettet.

Læs også: Ny EU-dom tvinger Google til at fjerne uønskede søgeresultater

Den spanske mand var utilfreds med, at når man søgte på hans navn på Google, dukkede der et resultat op, der viste, at han måtte igennem en tvangsauktion. Manden forsøgte forgæves at få Google til at fjerne resultatet, men uden held, inden han fik rettens ord for, at Google måtte rette ind.

Dommen har foruden Jimmy Wales’ reaktion affødt mange reaktioner andre steder. En af dem, der tilslutter sig Google og Wikipedia-stifterens undren, er den anderkendte engelske datajournalist James Ball fra avisen The Guardian, der beskriver dommen som »enten en uhyggelig parallel til Kinas hjemlige censur af søgeresultater eller et kæmpe incitament for tech-investeringer til at komme ud af Europa i en helvedes fart. Ingen af delene er, formentlig, på nogen måde ønskelige resultater,« bemærker han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>