Blog: Open Source router

Det er længe siden, så mon ikke et kort blogindlæg er en god opstart efter sommer :-)

Emnet routere er ikke noget de fleste bekymrer sig om i hverdagen, det er noget man får fra sin internetudbyder og internet kommer ind der. De andre enheder i netværket lider ofte samme skæbne, når de virker skænker ingen dem en tanke …

I denne uge skete der så noget som påvirkede netværket, faktisk hele internet, se Gamle routere med stopfyldt hukommelse sendte internettet til tælling . Det blev også diskuteret i Danmark, blandt andet folkene fra DKNOG der spurgte om danske virksomheder var påvirket direkte af dette. Det svar kan jeg ikke give, men jeg kan fortælle noget andet at det kan lade sig gøre at komme langt med en Open Source router.

En router idag har et antal interfaces, hvor Ethernet KLART er det mest benyttede, serielle forbindelser, token-ring og X.25 er heldigvis ikke noget de fleste bekymrer sig om. Det kan så være en blanding af standard Ethernet 1Gbit kobber (1000BASE-T), fiberporte hvor SFP+ er meget populært og enten 1Gbit eller 10Gbit – eller 100Gbit hvis man er Netflix. (Lad være med at nævne 10Gbit kobber Ethernet 10GBASE-T, så kaster jeg lidt op).

Hardwaren i en router i den høje ende er typisk en kombination af FPGA, ASICs og specieldesignede switch-boards – eksempelvis MX960 SCBE eksempel. Dette switchboard er et eksempel og har “160 Gbps/slot bandwidth with redundant fabric support” – nice. Det er ikke standardkomponenter når man taler om routere i den høje ende. Vi kan dog idag med eksempelvis Intel E5 og moderne netkort komme meget langt, og der findes gode specialnetkort – så hvor lang tid er der til vi kan erstatte den dyre specialrouters hardware med hyldevarer?

Softwaren på routere er idag oftest egenudviklet a la Cisco IOS Internet Operating System, eller en afart af noget Unix med services som OSPF og BGP lagt ovenpå. Det afvikles desværre ofte på noget relativt dårligt hardware routing engine, hvis man sammenligner med vores servere idag. Det kan vel til dels forklares med en længere udviklingstid og ønske om at holde det stabilt. Det er således ikke unormalt at finde CPU’er som er under eller omkring 1GHz plus/minus at disse kan være PowerPC eller andre arkitekturer. Ram er åbenbart også sindsygt dyrt at inkorporere på en router engine for disse er tit mindre end 4Gb. En tilfældig oversigt fra Juniper PTX serien findes på http://www.juniper.net/documentation/en_US/release-independent/junos/topics/reference/specifications/routing-engine-m-mx-t-series-specifications-by-model.html – lol 1GHz Pentium med 2Gb memory – dog op til 16/32Gb. PTX serien er en STOR model eksempelvis er PTX3000 en 22 RU router!

Så ideen kommer jo hurtigt, hvis det kører Unix og routing engine kører på noget basal CPU kan man så lave en open source router? Ideen har været bragt frem mange gange, men det bliver mere og mere nærliggende og igår stødte jeg igen på Jespers blog http://netoptimizer.blogspot.dk/ som viser hvad der sker når man presser citronen på PC server hardware med Linux. Det er kommet så langt at til setups med få porte, dvs ikke ISP service provider, men enterprise – kan man nok klare sig med en PC server med eksempelvis dual-port 10Gbit netkort til ~3.000kr stk.

Så kort fortalt, internet kører med gamle små routing engines men ved at skifte til Linux (el anden favorit Unix) kan man i det store hele få en router med +16Gb memory – som snildt kan behandle fuld routing tabel uden problemer i mange år. Vi har kunder som kører PFsense med den type setup, det virker. Så hvad er jeres årsag til IKKE at gøre det? Har I gjort det? Har I forkastet ideen?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>