Drænrør i retten: Myndigheder fjerner rør, mens opfinder borer nye ned

Det er ikke kun vand, der fosser gennem de hundredvis af plasticrør, som er gravet ned syd for Hvide Sande. Skatteborgernes penge fosser også gennem rørene til stor irritation for flere borgere og Kystdirektoratet, der har brugt en kvart million kroner på at fjerne drænrør fra stranden ved Skodbjerge efter et forsøgsprojekt fra 2005 til 2008.

Men alt imens Kystdirektoratet gravede rørene op med en rendegraver i starten af 2013, så stod opfinder Poul Jacobsen mindre end 100 meter derfra og borede nye ned i sandet. Og det førte til en politianmeldelse mod den nordjyske mand bag drænrørene, der nu bliver konkret i form af første retssag den 11. september ved retten i Herning.

»Af politiske grunde valgte vi faktisk at lade rørene bliver i sandet hele fem år, efter at forsøget var afsluttet. Men da vi så begyndte at fjerne dem i 2013, var vi med i et indslag i TV Midtvest, hvor man i baggrunden kan se Poul bore nye ned. Det var ret fantastisk,« lyder det ironisk fra kommunikationschef i Kystdirektoratet Ole Navntoft.

Se indslaget fra den råkolde januardag her.

Opgravningen af rørene ved Skodbjerge har kostet Kystdirektoratet en kvart million kroner. Selve forsøget forsøget kostede otte millioner kr. Selv om der i sin tid blev gravet 800 rør ned på den 11 kilometer lange strækning, så har Kystdirektoratet kun fundet cirka 100, men vurderer, at mange rør er skyllet bort i den mellemliggende periode.

Det er uvist, hvor mange der kan være tilbage, men Poul Jakobsen anslog selv, at der var cirka 800 rør tilbage, da Kystdirektoratet begyndte opgravningen i januar.

»Det er klart, at Kystdirektoratet ikke kan finde rørene. De sidder jo meget dybt i sandet, fordi systemet virker. Det er verdens bedste kystbeskyttelsessystem. En kæmpe succes,« siger Poul Jacobsen, der – i modsætning til Kystdirektoratets påstand – mener at have tilladelse til at have rør i stranden.

»Vi stoppede erosionen syd for Hvide Sande og fortsatte med at vedligeholde anlægget, selv om Kystdirektoratet ikke ville betale. Anlægget i Skodbjerge er vi blevet bedt om at lave af Transportministeren og det politiske udvalg, så det er logik for burhøns, at vi bliver frifundet i retten,« siger Poul Jacobsen.


Drænrør ved Søndervig efter stormen Bodil i 2013. Foto: Kystdirektoratet

Nye retssager på vej

Skodbjerge er dog ikke det eneste sted, hvor mulige retssager er på vej. Nordjyllands Politi har også modtaget en anmeldelse fra Kystdirektoratet for nedboring af rør Gammel Skagen, og direktoratet overvejer endnu en politianmeldelse for nedboring af rør i Søndervig ved Badevej.

Det er vel begrænset, hvor stor skade nogle små nedgravede plasticrør kan gøre. Kunne man ikke bare lade dem være?

»Nu er det jo meningen, at de skulle være nedgravet i sandet, men med tiden stikker de højt op, netop fordi sandet forsvinder, fordi de ikke virker. Vi har også fået henvendelser fra politiet, der har modtaget anmeldelser fra folk, der har observeret knækkede rør, og rør der flyder omkring på strandene, så folk kan skære sig på dem. Men uanset så er loven lige for alle, og der er tale om ulovlig opsætning af kystbeskyttelsesanlæg. Vi er nødt til at håndtere de her sager efter bogen. Og det gør vi så. Om vi skal gå videre med en politianmeldelse ved Søndervig er dog usikkert. Nu afventer vi situationen,« siger Ole Navntoft.

Poul Jacobsen er tidligere blevet idømt en bøde på 2.000 kroner samt flere tvangsbøder for ikke at fjerne ulovligt etablerede rør ved Vejby Strand i Nordsjælland. Han har også selv politianmeldt Kystdirektoratet for hærværk mod rørene ved Skodbjerge. Men den anmeldelse blev afvist af politiet. Samtidig har han anmeldt Kystdirektoratet til bagmandspolitiet for at drive kartelvirksomhed, da direktoratet – efter hans påstand – har indgået en aftale om kystfodring med danske firma Rohde Nielsen A/S til en pris, der er ti gange højere end den reelle pris.

Læs anmeldelsen på Poul Jacobsens hjemmeside SIC – her.

Lang konflikt

Historien om de omstridte drænrør går helt tilbage til begyndelsen af 1990′erne, da Poul Jakobsen mente at have opfundet en simpel og effektiv metode til at sikre kyststrækninger mod havets eroderende effekt.

For at bevise sin påstand etablerede Poul Jakobsen firmaet Skagen Innovations Center, der i 2005 fik lov til at hamre rør ned i kysten ved Skodbjerge.

Læs også: Forsøg med gådefuld kystsikring

Frem til 2008 udgjorde drænrørene to delstrækninger på en i alt 11 kilometer lang forsøgsstrækning. Herefter konkluderede to eksperter, den ene udpeget af Kystdirektoratet, den anden af Poul Jakobsen selv, at de 1,5 meter lange trykudligningsrør ikke kan bruges til kystsikring.

Læs også: Her er rapporterne om de virkningsløse drænrør

Opfinderen fandt dog eksperternes rapport så fejlbehæftet, at han protesterede og fik opbakning af ingeniørfirmaet Dansk Geo-servex. Professorerne erkendte mindre fejl, men intet, der kunne rokke ved konklusionen.

Samtidig kom Poul Jakobsen i voldsom strid med Kystdirektoratet, som han anklagede for hærværk mod drænrørene. Men konklusionen stod ved magt.

Læs også: Opfinder af drænrør vil melde Kystdirektoratet til politiet for hærværk

Dér lå sagen et par år, indtil et politisk flertal i Folketinget med tidligere transportminister Hans Christian Schmidt (V) i spidsen beordrede nye forsøg med drænrørene, denne gang ved Esbjerg.

Læs også: Skandale om drænrør fortsætter: Minister klar til nye forsøg

De rør nåede dog ikke at komme i sandet, inden regeringsmagten var skiftet, og den nye transportminister Henrik Dam Kristensen (S) trak stikket. Han mente ikke, at der var grund til at betale en halv million kroner om året for nye forsøg, når nu eksperterne havde vurderet, at plasticrørene ikke sikrer Vestkysten.

Læs også: Slut med omstridte drænrør: Minister trækker stikket

Poul Jakobsen selv har hele tiden – også i Ingeniøren – fastholdt, at rørene virker efter hensigten.

Læs også: Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>