Efter 10 år med Linux: Storby kigger sultent på Windows igen

I den sydtyske by München med halvanden million indbyggere har man i et årti kørt en storstilet open source-satsning.

De kommunalt ansatte har siden 2003 kunnet finde en variant af Linux-distributionen Ubuntu, i München kaldt ‘LiMux’, på deres computere, mens de har arbejdet i åbne kontorprogrammer som OpenOffice og senere LibreOffice.

Med et nyt bystyre ved magten har open source-piben dog fået en anden lyd i det sydlige Tyskland, og nu kigger bystyret på en tilbagevenden til Microsoft-programmer som Windows og Office-pakken.

Viceborgmester Josef Schmid har således pudset et hold konsulenter til at undersøge konsekvenserne af et skift tilbage til Microsoft-software, efter at flere offentligt ansatte har lidt under og klaget over skiftet til open source-verdenen.

Det skriver Sueddeutsche.de.

“Hvis eksperterne anbefaler, at vi vender tilbage til Microsoft, er det da slet ikke umuligt,” siger Josef Schmid til Sueddeutsche.de.

Mange penge i luften
Den oprindelige årsag til at droppe den amerikanske software-gigant og andre closed source-leverandører var udelukkende politisk betinget og et strategisk forsøg på uafhængighed fra specifikke software-leverandører.

Faktisk viste de første beregninger i 2003, at open source-vejen ville blive små 20 millioner kroner dyrere end at købe softwaren hos Microsoft.

En senere rapport bestilt af bystyret viste i 2012, at München med sine 15.000 kommunale computere rent faktisk havde sparet godt 86 millioner kroner inklusiv en hardware-opgradering til at huse Windows 7.

Ifølge ZDNet udarbejdede Microsoft efterfølgende sin egen rapport, hvor konklusionen lød på, at hele LiMux-projektet havde kostet München i omegnen af 450 millioner kroner mod en Windows XP-løsning med Microsofts Office-pakke, der ville have stået byen i godt 125 millioner kroner.

De tal forkastede flere embedsmænd dog efterfølgende som ‘fejlbehæftede antagelser’.

Ikke desto mindre ser det ud til, at open source-softwaren er under hårdt pres i München, som ellers hidtil har været kendt som et flagskib inden for udbredelsen af programmer med åben kildekode.

Dansk open source-kommune
I danske Gribskov Kommune med godt 40.000 indbyggere i Nordsjælland har man i flere år sværget til open source-software til medarbejderne.

Blandt andet arbejder de i LibreOffice, hvilket dels bunder i ønsket om licensbesparelser i forhold til Microsofts Officepakke, dels i at kommunen ønsker uafhængighed af software-leverandører.

Samtidig kører Gribskov Kommune med it-platformen Lotus Notes, som i lighed med mange af kommunens fagsystemer udarbejder de nødvendige dokumenter til borgerne.

“Vi bruger open source, når det giver mening og ikke går på kompromis med funktionaliteten,” fortæller centerchefen i Borgerservice og It i Gribskov Kommune, Anne-Sofie Degn, til Computerworld.

I lighed med situationen i München har også flere medarbejdere i den nordsjællandske kommune udtrykt utilfredshed med eksempelvis at arbejde i LibreOffice, som de måske ikke kender på deres hjemme-pc.

“Utilfredshed er en tilbagevendende diskussion, og den tager vi gerne,” lyder det fra Anne-Sofie Degn i Gribskov Kommune.

Læs også:
Sådan er det gået med Linux fra 2007 til i dag

Lukket kode ud og Linux ind = besparelse på 40 procent

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>