Gamle routere med stopfyldt hukommelse sendte internettet til tælling

Internettet er blevet en svinesti fyldt med gamle routere og overflødige prefixes. Tirsdag den 12. august oplevede internetbrugere verden over huller i forbindelsen, fordi det digitale ‘vejkort’ på nettet blev for omfangsrigt og ikke kunne rummes i mange af nettets centrale routere og den globale routingtabel.

Antallet af prefixes, altså første del af en IP-adresse, stiger stabilt og ramte nu loftet. Disse prefixes bliver brugt til at vise vej igennem internettet ved at anvise forskellige ruter igennem de mange forbundne netværk på nettet.

En overgang overgik antallet af disse prefixes altså det magiske tal 512.000, som i udgangspunktet er det maksimale antal IPv4-ruter, mange gamle routere kan behandle samtidig. Og det bliver kun værre i takt med, at internettet vokser, fastslår Henrik Kramshøj, der er sikkerhedschef hos Solido Hosting.

»Man kan se på væksten, at det vil ske. Det er kun et spørgsmål om måneder,« vurderer han.

Hardwareroutere rundt omkring på internettet gemmer en fuld rutetabel i deres hukommelse. Denne tabel rummer omkring 500.000 IPv4-ruter. Men en tilføjelse tirsdag på omkring 15.000 ekstra ruter blev for meget for mange ældre eller dårligt konfigurerede routere, hvis hukommelse ikke kan rumme mere end 512.000 IPv4-ruter. Resultatet blev langsomme eller mistede forbindelser rundt omkring på internettet.

Mangel på rettidig omhu

Og det er udbyderne i mange tilfælde selv ude om, mener Henrik Kramshøj.

»Det er de modeller, man har solgt igennem mange år, og så er der nogen, der ikke har haft tid og lyst til at udskifte dem. Og det rammer dem så i nakken, når det her sker. Det viser, at mange glemmer at vedligeholde deres netværksudstyr,« siger han.

Netværksfirmaet BGPmon nævner i et overblik over hændelsen Cisco som en af årsagerne til, at internettet bukker under for presset. Cisco har nemlig produceret mange af de gamle routere, der har 512.000 som standard maksimal hukommelse. Men Henrik Kramshøj vil hellere pege på de udbydere, der ikke har udskiftet eller vedligeholdt deres udstyr:

»Det svarer til at skyde skylden på Suzuki for at lave en Wagon R, der kun kan køre 104 km/t på motorvejen. Så hvis folk køber en router, der ikke kan klare kravene på internettet, hvis skyld er det så?«

Mens bunken af nye prefixes hurtigt forsvandt igen, er problemet stadig lige om hjørnet. Ifølge Henrik Kramshøj vil internettet af sig selv være vokset ud af rammerne for gamle, ikke-opdaterede routere senest den 1. januar 2015, hvis ikke det sker før.

Roderi på internettet

En del af problemet skyldes, at tabellen, som routerne gemmer, rummer en masse overflødige prefixes. Hvis man for eksempel annoncerer flere ruter til de samme adresser, tager man effektivt plads for andre ruter i tabellen.

»Der er nogle af de store, der sviner meget,« siger Henrik Kramshøj, og henviser til beregninger, der viser, at 45 procent af ruterne i tabellen kan fjernes uden problemer.

Øverst på listen over internettets største pladssyndere står et selskab, der annoncerer 3.700 ruter, men kunne nøjes med 123. De optager således 3.577 ruter unødigt. En ordentlig hovedrengøring af internettet ville dog kun være et plaster på kødsåret.

»Selv hvis det skete, ville det kun give os et års levetid, og det er fuldstændig urealistisk at tro, at alle kan rydde op,« siger Henrik Kramshøj.

Pladsproblemerne forstærkes yderligere af, at IPv4-adresserne er brugt op. Det har nemlig fået mange til at opdele deres IPv4-adresserum i mindre bidder, som kan lejes ud til andre. Derfor vil det også være en mere langsigtet løsning på internettets tilstand, hvis alle overgik fra IPv4 til IPv6-standarden. IPv6-tabellen rummer lige nu kun omkring 15.000 ruter.

»Og den vil vokse meget langsomt, fordi man har masser af adresser og derfor kan allokere dem fornuftigt til folk. Så det bedste, man kan gøre, er at komme væk fra IPv4. Det ville løse både det umiddelbare problem, og så ville det give basis for internettets vækst, som kan få lov til at accelerere fortsat,« siger Henrik Kramshøj.

Indtil da må alle, der har hardwareroutere med en hukommelsesgrænse på 512.000, enten udskifte eller konfigurere for at følge med internettets stigende vokseværk.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>