Kæmpe sikkerhedsproblem kan ramme alle dine USB-enheder



USB-standarden er blevet rystet i sin grundvold efter meget detaljerede oplysninger om, hvordan standarden kan udnyttes af it-kriminelle på grund af svagheder i enhedernes firmware.

USB er verdens mest anvendte grænsesnit for tilkobling af computerudstyr, men den alsidige port anvendes også til telefoner, fjernsyn, kameraer og masser af andet it-isenkram.

Læs også: Denne populære router gør dine filer frit tilgængelige for alle

Alsidigheden er fantastisk praktisk, men kan også være en stor forbandelse, især hvis der er sikkerhedsproblemer, som kan spredes gennem USB-porten.

En kommunikationsbrist
Det har to sikkerhedsfolk fra firmaet SR Labs påpeget på sikkerhedskonferencen Black Hat.

Karsten Nohl og Jakob Lell har i detaljer afdækket det, der kan udvikle sig til et af tidens største sikkerhedshuller.

Skåret helt ind til benet drejer det sig om en svaghed i måden, som USB-enheder kommunikerer med computeren på.

“Det er ikke en helt nyt problemstilling, men sikkerhedsproblemerne er nu blevet beskrevet meget detaljeret, hvilket betyder, at masser af it-kriminelle kan få øjnene op for de muligheder, der kan udnyttes,” fortæller Peter Kruse fra det danske sikkerhedsfirma CSIS.

Slem USB
Sikkerhedshullet er blevet døbt BadUSB, og potentielt kan problemet ramme alle enheder, der tilsluttes via USB-porten.

Om det er din lille USB-nøgle, et tastatur eller en ekstern harddisk, betyder i denne sammenhæng intet.

Alle enheder kan have svagheden, og – hvis de inficeres – anvendes til at tømme din bankkonto, lække virksomhedens dokumenter eller knytte maskinen til et botnet.

Problemerne opstår i forbindelse med den firmware, som USB-enhederne anvender.

“For langt hovedparten af enhederne, der anvender firmware kræves der ikke en digital signatur for at udskifte den. Det betyder, at alle kan skrive firmware, og i mange tilfælde overføre koden til en enhed.

Derfor er dette problem faktisk også langt større end USB. Firmware anvendes i masser af it-enheder eksempelvis routere,” siger Peter Kruse.

USB-enhederne er dog langt den største kategori med et hav af produkter i alle mulige afskygninger.

Sådan fungerer sårbarheden
Alle USB-enheder anvender den sammen USB-grænseflade, som dog er opdelt i forskellige kategorier ud fra, hvilken opgave enheden skal udføre.

Mus og tastatur er i en gruppe, mens lagerenheder og trådløse netværkskort ligger i andre klasser.

Informationer om klasser og opgaver ligger i den firmware, som enheder styres af.

Klasserne lader enhederne udføre helt specifikke og begrænsede handlinger. Disse begrænsninger har nu vist sig meget enkle at ophæve, hvilket betyder, at en enhed kan placeres i en helt anden klasse, end den er tiltænkt fra producentens hånd.

Det, der er så problematisk ved sårbarheden, er, at det er næsten umuligt, at opdage om enhedens klasse er blevet ændret.

Derved kan din eksterne harddisk, helt uden din viden, blive tildelt en ny klasse og udføre opgaver, som ellers er tiltænkt et netværkskort.

På den måde kan uvedkommende få adgang til informationer på andre enhedstyper på computeren.

“Man kan sammenligne smittemåden med den tid, hvor floppy diske belv inficeret fordi, de blev benyttet på forskellige maskiner,” siger Peter Kruse.

Opnår fejlagtigt rettigheder
Et andet problem ved ondsindet firmware er, at man kan opnå rettigheder til en computer.

En inficeret USB-nøgle kan gå bag ryggen på brugeren og give kommandoer til computeren, eksempelvis om at hente og installere malware eller overskrive firmwaren på alle andre USB-enheder, der anvendes på maskinen.

Sikkerhedsprogrammer som antivirus har ikke adgang til en USB-enheds firmware, hvilket gør det umuligt at skanne enhederne for at finde modificeret firmware.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>