Komplekse bølger kan tiltrække flydende objekter

Forskere fra Australian National University i Canberra har fundet ud af, hvordan man kan kontrollere flydende genstande ved hjælp af bølger.

Det er velkendt, at bølger kan skubbe til objekter i vandoverfladen og føre dem i bølgernes udbredelsesretning, men i nye eksperimenter viser de australske fysikere, at de også kan få en bordtennisbold til at bevæge sig ind mod det stempel, der skaber bølgerne.

De helt rette bølger kan nemlig skabe overfladestrømninger, der bringer objekter ind mod bølgegeneratoren, eller strømhvirvler, der får dem til at blive på samme sted. Eksperimenterne er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Nature Physics (ArXiv).


Forskere fra Australian National University demonstrerer, hvordan særlige bølger kan trække en bordtennisbold ind mod bølgegeneratoren. (Foto: Stuart Hay, ANU)

Læs også: Forskere frembringer en traktorstråle med lydbølger

Forskerne frembragte forskellige former for bølger ved hjælp af stempler, der bevægede sig op og ned i vandet. De forsøgte sig med stempler i flere forskellige former, blandt andet cylindriske, koniske og pyramideformede, og varierede frekvensen mellem 10 og 200 hertz.

De komplekse tredimensionale bølger og strømninger, der specielt ved høje frekvenser kom ud af stemplernes bevægelser, kan endnu ikke forklares teoretisk, men effekterne kunne følges i praksis ved hjælp af højhastighedskameraer, der ikke bare fulgte bordtennisboldenes bevægelser, men også hvordan små partikler i vandet hvirvlede rundt.

Forskerne håber på, at teknikken på lidt længere sigt kan bruge til andet end at få lette, flydende objekter til at bevæge sig i den ønskede retning. De forestiller sig for eksempel, at man kan bruge kunstige bølger til at inddæmme olieudslip, fremgår det af en pressemeddelelse fra universitetet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>