Ny Intel-chip kan blive gennembrud for computere uden kølesystemer



Intel er klar med en helt ny 14 nm-produktions-teknologi, som ifølge selskabet vil bane vejen for en helt ny generation af tablet- og ultrabooks.

Det skyldes ikke mindst, at den nye generation af chip, som Intel kalder for ‘Broadwell,’ ikke har brug for blæsere og lignende aktiv køling.

14 nm-fremstilling-teknologien vil blive anvendt til en række nye Intel-chip til en vifte af produkter – fra tablet-computere til nye, kraftige server-processorer.

De nye 14 nm-chip til tablet- og notebook-computere vil få den fælles produkt-betegnelse ‘Core M,’ som ventes formelt lanceret til den store IFA-messe, der løber af stablen til september.

Forbedret fremstilling
Ifølge Intel er der med Broadwell ikke tale om et nyt chip-design, men alene om en forbedret fremstillings-proces.

Nm er nemlig udtryk for størrelsen på de mindste transistorer og dele, der kan fabrikeres på en enkelt chip. Der går tre til seks atomer på en nanometer (afhængig af atom-typen), og en meter svarer til en milliard nanometer.

Chip-industrien har løbende forbedret dens fremstillings-teknologier, hvilket har ført til løbende forbedringer i plads-udnyttelsen på chippene samt forbedret energi-udnyttelse.

For Intel handler Broadwell da også primært om at sænke energi-forbruget, da selskabet har valgt at bibeholde den tidligere chip-generations performance mod at sænke energiforbruget.

Det betyder med andre ord, at tablet- og notebook-computere med Broadwell-chip vil få samme performance som maskiner med forgængeren Haswell, men energiudnyttelsen – performance per watt – vil blive helt op til 22 procent bedre end i chip bygget med 22 nm-teknologi som Haswell.

Broadwell vil kun forbruge tre til fem watt, og det vil vil give pc-producenterne mulighed for at designe meget tynde maskiner uden indbyggede køle-systemer.

Intel anvender desuden en såkaldt ‘turbo boost’-teknologi, der gør det muligt at overclocke chippen i korte ‘bursts,’ hvorefter den straks vil falde tilbage til energi-besparende tilstand.

Intel er for tiden ved at lægge sidste hånd på tre nye 14 nm-fabrikker, hvoraf de to kommer til at ligge i USA, mens den tredje skal åbnes i Irland i 2015.

Læs også:

Ultratynde tablets på vej: Intels nye tablet er en hel del tyndere end iPad Air

Intel klar til efteråret med otte-kernet processor

Intel dropper bundkort til desktop-computere

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>