Ny software giver 3D-liv til objekter på fotografier

Med et billedbehandlingsprogram er det ingen sag at udvælge et objekt på et billede og flytte det, kopiere det eller hive og strække i det. Det er straks værre, hvis man gerne vil vende det, så man for eksempel kan se det bagfra – her rækker teknologien trods alt ikke.

Men det gør den måske alligevel i fremtidens billedbehandlingsprogrammer.

Forskere fra Carnie Mellon University og University of California i USA fundet ud af, hvordan man kan manipulere med flade objekter på et billede, som om de var fotograferet i 3D.

Læs også: Et økosystem af digitale modeller kan forvandle CAD-skitser til hele byer i 3D

Det kræver dog, at programmet kan finde et passende match til det objekt, man gerne vil dreje frit rundt, i en database med 3D-modeller af genstande. Men så virker teknologien også forbavsende godt, så man får helt nye muligheder for at manipulere med sit billede og eksempelvis vende en bil om, så det ser ud som om, den er væltet.

Ud fra 3D-modellen forsøger det nyudviklede stykke software at gætte, hvordan objektet på billedet ser ud fra andre vinkler. Det er ikke altid, at resultatet er, som det ville være i den virkelige verden, men det er ofte tæt på – komplet med realistiske skygger.

Værktøjet er blevet præsenteret på den store computergrafikkonference Siggraph, der finder sted i Vancouver i Canada i denne uge, og forskerne har gjort kildekoden til programmet (til OS X) frit tilgængeligt på deres website, hvor man også kan læse meget mere om teknologien.

Den bedste måde til at forstå, hvad man kan udrette med det nye stykke software, er nok at se denne video:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>