Teleindustrien: Roaming kan ikke lukke huller i mobildækning

Der er huller i mobildækningens Danmarkskort. Men at lade mobiler søge frit mellem teleselskabernes net, når ens eget abonnement må give op, er ikke løsningen. Det siger direktør for Teleindustrien Jakob Willer til Kit-Magasinet, som udgives af foreningen for kommunale it-chefer, Kita.

»Der er store tekniske udfordringer med at få det til at fungere. Og markedsmæssigt vil det ikke fungere på teleområdet, da der ikke vil være incitamenter for teleselskaberne til at investere,« siger Jakob Willer til magasinet.

Læs også: Kommune efter målinger: Teleselskabers dækningstal holder ikke i virkeligheden

Ringkøbing Skjern Kommune har kørt kommunen tynd med tre telefoner og lige så mange antenner. Ved hjælp af en app, der registrerer mobilsignalet, har de kortlagt mobildækningen i kommunen, og den lader noget tilbage at ønske. Dækningskortet viser dog, ifølge kommunen, at teleselskaberne i Danmark supplerer hinanden godt. Det får nu kommunens kommunaldirektør Niel Erik Kjærsgaard til at kalde på roaming mellem de forskellige telenet som en mulig løsning.

»Dér, hvor TDC viser svagheder, er Telenor stærkere og omvendt. Sådan er det langt hen ad vejen, og det fører os frem til, at roaming eller samarbejde mellem selskaberne må være løsningen,« siger han og henviser til, at man i udlandet kan skifte mellem forskellige telenetværk.

Men det er en anden teknisk funktion, som ikke vil løse problemet med den hullede dækning, mener Jakob Willer.

»Du kan godt roame internationalt. Samtalen vælger et net, når der er et samarbejde mellem to selskaber. Men samtalen springer ikke fra net til net på tværs af leverandører i realtid. Det kan ikke lade sig gøre,« siger han.

I stedet mener Jakob Willer, at dialog mellem teleselskaber og kommuner om for eksempel billig jord til telemaster kan gøre en forskel for borgere uden mobilsignal.

Telenor og Telia har valgt at slå deres mobilnetværk sammen til ét, mens TDC og 3 driver deres egne netværk. Dermed er der nu tre selvstændige mobilnetværk blandt de fire store teleselskaber i Danmark.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>