Tysk vindmølleby får Europas største batteri

Vindkraft er en ustabil energikilde, for hvis det ikke blæser, produceres der ingen strøm. Derfor vil den store tyske vindmølleproducent Enercon afprøve et kæmpebatteri i forbindelse med de mange vindmøller i den lille by Feldheim, som ligger tæt på Berlin.


Strøm fra 43 vindmøller til den lille by Feldheim i Nordtyskland skal nu sikres ved hjælp af et batteri med en kapacitet på fem MWh. Byen bryster sig af at være forsynet med 100 procent vedvarende energi. Foto: Energiequelle GmbH

Byen kunne allerede i 2010 prale med at være den første by i Tyskland, som var selvforsynende med vedvarende energi. Elektriciteten bliver for eksempel leveret af 43 vindmøller.

Læs også: Kronik: Fremtidens energisystem er her allerede

Det er partneren Energiequelle GmbH, som står for projektet, og foruden de mange vindmøller i byen driver firmaet også et flisfyret kraftværk og et biogasanlæg.

Det nye batteri kan levere en effekt på op til 10 MW og kan lagre 5 MWh. Det består af lithium-ion-batterier, og sammen med en transformer vil det fylde et areal på godt 500 kvadratmeter.

Ifølge de tyske beregninger vil batteriet kunne forsyne byen med el i to døgn, hvis det skulle blive fuldstændig vindstille.

Udover at forsyne byen med el og dermed udligne møllernes produktionsvariation, så skal batteriet også bruges til at byde ind på det tyske marked for reguleringskraft. Her er det beregnet, at batteriet i gennemsnit vil kunne indtjene en lille million kroner om året.

Læs også: Vindmølle med lille batteri kan fordoble elnettets evne til at håndtere VE

Prisen for anlægget bliver 97 mio. kroner og anlægsarbejdet gik i gang i juni. Det vil tage otte måneder at færdiggøre det. Iføge Rene Just, der er netansvarlig hos Energiequelle, er anlægget rent teknologisk ikke meget anderledes end batteriet til en mobiltelefon – bare større. Batterierne skal leveres af LG Chem.

Batteriet i Feldheim bliver dog langt fra det største i verden. Den position får det japanske Sendai Substation Lithium Ion Battery Pilot Project, som kan levere 40 MW.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>