Chef i Forsvaret: 3-400 mio. kr. er relativt billigt for opgradering af KESDH-system

Forsvarets står over for at skulle opgradere dets koncernfælles elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem, KESDH, som Version2 skrev om tirsdag.

Prisen for opgraderingen har dog ikke noget at gøre med den efterfølgende drift, vedligeholdelse og videreudvikling af systemet, sådan som det tidligere har fremstået, oplyser chefen for Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste, Asger Søndergård Olesen.

»Vi har lavet et udbud, der er estimeret til ca. 3-400 mio. kr. Hovedparten af de penge går til driften over de næste syv år, og resten går til udvikling af optioner og den efterfølgende drift af dem,« siger han til Version2.

Det er Forsvarets nuværende leverandør CSC, der skal stå for selve opgraderingen, som vil koste omkring seks mio. kr. inkl. hardware, teknisk opgradering og konsulentbistand. Den større sum penge kommer først på højkant til den efterfølgende drift og udvikling, som Forsvaret har sat i udbud, og som leverandører – inklusive CSC – kan byde ind på indtil 30. september i år.

»Det er et stort system med mange servere og applikationskode, som skal vedligeholdes. Det skal leverandøren afsætte folk til over de næste syv år. Derudover kommer der en række optioner, der koster ekstra at købe og drive. Derfor løber det op i omkring 3-400 mio. kr.,« siger Asger Søndergård Olesen.

»Det er faktisk relativt billigt, hvis du ser det på den måde,« siger han.

Holder fast i samme system

Forsvarets nuværende KESDH-system er baseret på Captia fra Scanjour, der blev implementeret i 2009, men efterfølgende hurtigt blev forældet, da den gamle version eksempelvis ikke understøttede Microsoft Office 2010.

Læs også: Forsvaret pønser på at udskifte brændende it-platform til 200 mio. kr.

Det vil Forsvaret nu forsøge at rette op på med opgraderingen til den seneste version.

»Platformen er så gammel, at den skal opgraderes,« siger Asger Søndergård Olesen.

Hvorfor har I valgt den samme platform? I kommer igen til at binde jer til en ny version, og der vil jo også komme nye opdateringer til Office og andet software i fremtiden.

»Vi har koblet rigtig mange arbejdsprocesser op på det her system, så det at skifte til et nyt vil tage mange år. For det første skulle du ud og lave et udbud om en helt ny løsning, og lige nu har vi en platform, der er så gammel, at den skal opgraderes nu. Vi kan simpelthen ikke vente et par år, for der vil den nuværende løsning være for gammel,« siger Asger Søndergård Olesen.

Vil spare penge på mindre brugertilpasning

Forsvaret benytter opgraderingen til at skille sig af med flere omkostningstunge specialtilpasninger i KESDH-systemet.
I alt regner Forsvarets it-direktør med at fjerne 60 pct. af de nuværende 39 tilpasninger, som er blevet udviklet specifikt til Forsvaret.

»Vi har estimeret driftsomkostningerne i udbuddet til det samme, som det koster at drive systemet i dag, men vi håber på at kunne gøre det billigere,« siger Asger Søndergård Olesen.

Til gengæld vil han gøre det mulig at få indbygget en række ekstra funktioner i systemet, der kommer til at koste ekstra, men som er en del af de estimerede 3-400 mio. kr.

»Det kan blandt andet være en webgrænseflade, så der er nogle mere moderne løsninger til brugerne,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>