Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Den danske telebranche har det ikke godt. Både omsætningen, beskæftigelsen og investeringerne bevæger sig i den forkerte retning.

Det meddeler Erhvervsstyrelsen i en netop udsendt pressemeddelelse om de økonomiske nøgletal for den danske telebranche i 2013.

“I 2013 omsatte telebranchen for knap 35 milliarder kroner på bl.a. fastnet-, mobiltelefoni og bredbånd. Det er et fald på 7 pct. i forhold til året før, hvor omsætningen var ca. 37 milliarder kroner,” skriver Erhvervsstyrelsen.



Kilde: Erhvervsstyrelsen.

I rapporten, der kan læses her (PDF), fremgår det også, at der på fem år er blevet cirka 3.000 færre fuldtidsansatte i den danske telebranche.

Det svarer til et fald på lidt over 18 procent.


Ikke kun Danmark har det hårdt
Erhvervsstyrelsen skriver i rapporten, at det ikke kun er i Danmark, at der er negative vækstrater i telebranchens omsætning.

“Samlet set faldt omsætningen i hele EU med lidt over 3 pct. fra 2011 til 2012. I Danmark var omsætningsfaldet på lidt under 6 pct.”

Styrelsen skriver dog samtidig, at danske teleselskaber set i et internationalt perspektiv fortsat investerer en stor del af deres omsætning. 

“Set over perioden 2008 til 2012 har den danske telebranche den tredje højeste investeringsgrad i Europa. Fra 2012 til 2013 er investeringerne faldet fra 6,4 mia. kr. til 5,9 mia. kr. i 2013, hvilket svarer til faldet i omsætningen.”

“Branchen har samtidig fastholdt en overskudsgrad, som – med en enkelt undtagelse – årligt har ligget på mellem 10 og 12 pct. Overskudsgraden er bl.a. blevet fastholdt ved at tilpasse antallet af ansatte og investeringerne til den faldende omsætning.”

“Stærkt bekymrende”
Brancheorganisationen IT-Branchen kalder i en pressemeddelelse den nye opgørelse “stærkt bekymrende.” 

“Faldet i teleinvesteringer er meget kritisk. God digital infrastruktur er afgørende for danske virksomheder. Det er et stort problem, at telebranchen oplever et så hårdt pres, at de ikke i samme fart som tidligere kan investere i bedre internet og mobildækning,” udtaler Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

Computerworld har for nylig beskrevet udfordringerne for den danske telebranche i en stribe artikler.

Læs nogle af artiklerne her:

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire – men snart kun tre

3-direktør om krig mod Telenor, Telia og TDC: Vi vil gerne købe op


TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>