DTU: Vi aner ikke en bjælde om MRSA i mink

»Vi ved, at der findes MRSA i mink, men vi aner ikke en bjælde om omfanget. Det ville vi gerne have undersøgt.«

Sådan siger specialkonsulent og dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet Mariann Chriél, der sidste år søgte midler til et studie af forekomsten af den resistente bakterie MRSA CC398, kaldet svine-MRSA, i mink.

Læs også: Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Forsknings- og Innovationsstyrelsen sagde ja til at bevillige halvdelen, men Dansk Pelsdyravlerforening, også kendt som Kopenhagen Fur, sagde nej til at betale den anden halvdel, og det undrer Mariann Chriél:

»Vi kan søge midler andre steder, men branchen selv burde havde en åbenlys interesse i at undersøge det her,« siger hun.

Ifølge en pressemeddelelse udsendt af Kopenhagen Fur i oktober sidste år er pelsdyravlererhvervet yderst interesseret i et samle viden om resistente bakterier.

‘Kopenhagen Fur vil i samarbejde med DTU og danske minkavlere iværksætte en systematisk overvågning af forekomsten af resistens i de danske minkfarme- inklusive MRSA,’ står der blandt andet.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd

Alligevel ville Kopenhagen Fur ikke bevillige den 1 ½ mio. kroner som et halvt p.hd.- studie af den slags koster ifølge et slag på tasken fra Mariann Chriél.

Hos Kopenhagen Fur husker kommunikationschef Sander Jacobsen, at bevillingen til ph.d.-studiet var oppe at vende. Han kalder afslaget en prioriteringssag.

»Det har indgået i en større prioritering af vores forskningsmidler, hvor vi har valgt at prioritere andre ting,« siger han.

Fandt MRSA i to stikprøver

Ifølge Mariann Chriél er det nødvendigt at få undersøgt forekomsten af MRSA i mink.

»Der er et postulat om, at MRSA i mink er et problem, men vi ved det ikke, så derfor er vi nødt til at kende omfanget,« siger hun.

Det eneste, hun på nuværende tidspunkt ved med sikkerhed, er, at DTU sidste efterår fandt MRSA i to isolater fra mink, der var indsendt af dyrlæger som et led i den almindelige resistensovervågning, som DTU foretager.

Læs også: Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol

»Men det kan vi jo ikke konkludere noget på baggrund af,« siger hun.

I efteråret sidste år kom det ligeledes frem, at der siden 2009 er registreret 25 tilfælde, hvor mennesker er blevet smittet med MRSA-bakterien fra minkfarme. 15 af de tilfælde stammer fra Nordjylland – formentlig fordi, at myndighederne her har foretaget en mere grundig kontrol.

Der er over 15 millioner mink i Danmark. Den største del af den danske minkproduktion foregår i Jylland: 41,3 procent i region Midtjylland og 30,4 procent i Region Nordjylland.

Landbruget lukkede i weekenden for alle besøg i svinestalde af frygt for, at gæsterne skal blive smittet med MRSA.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>