Geus-forsker på Grønland: Burde isen ikke være hvid?

Når Jason Box, forsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), i dag står på kanten af indlandsisen og skuer ud over det endeløse islandskab, er det ikke længere den hvide is og sne, der giver genskin i hans øjne. Isen er sort. Ikke bare lidt sort, men flere steder mørk sort.

Årsagen er en kombination af usædvanlig mange skovbrande på den nordlige halvkugle i år og kulafbrænding så langt væk som i Kina, og konsekvensen rækker ud over et trist og mørkt skue.

Ifølge Jason Box’ beregninger er indlandsisen på Grønland blevet hele 5,6 procent mørkere i år i forhold til sidste år. Det betyder, at isen optager energi svarende til det dobbelte af USA’s årlige elforbrug, hvilket har den direkte konsekvens, at isen smelter langt hurtigere.

Værst er det langs indlandsisens kant, hvor billeder taget af Jason Box til projektsiden Dark Snow Project er efterfulgt at kommentaren: ‘Burde isen ikke være hvid?’

Den hvide is træder dog mere frem, jo længere man bevæger sig ind mod midten af indlandsisen.

Formørkningen er med til at forklare, hvorfor en anden danske forsker, Sebastian Mernild, der i dag er tilknyttet Centro de Estudios Cientificos i Chile, for en måned siden kunne berette, at gletsjere i Østgrønland gennem 14 år har øget absorptionen af den indstrålede solenergi fra 57 pct. til 67 pct. Siden 1994 er gletsjerne i Østgrønland i gennemsnit nedsmeltet med 20 meter i højden, og tilbagetrækningen har i gennemsnit været 160 meter over de seneste ti år.

Læs også: Varme, sod og alger får gletsjerne til at smelte hurtigere og hurtigere

2014 var også året med flest skovbrande på den nordlige halvkugle i 10.000 år. Jason Box’ undersøgelser viser, at skovene på den nordlige halvkugle nu brænder dobbelt så hurtigt som for et årti siden.

En af de mest voldsomme brande i år var Canadas Birch Creek Complex, der i juli sendte røg så langt væk som til Portugal, da et område på 3,3 millioner hektar brændte i det nordvestlige Canada.

‘…We’re f’d’

Jason Box er kendt som en kontroversiel forsker, der ikke er bange for at sige sin mening højt og åbenlyst kæmper for at standse afsmeltningen af Arktis.

I slutningen af juli postede han et nu berømt tweet som reaktion på fundet af metanbobler, der strømmede op fra havbunden under Arktis. Tweeted lød:

‘If even a small fraction of Arctic sea floor carbon is released to the atmosphere, we’re f’d.’

Tweeted blev senere brugt som løftestang for en underskriftsindsamling foretaget af den globale bevægelse Avaaz, der nu har samlet over to millioner underskrifter i et forsøg på at få FN til at handle.

Jason Box’ ‘medieoptrædener’ har nu fået hans arbejdsplads til at kræve godkendelser af hans udtalelser fremover.

Geus-forskeren har gennem sin karriere udarbejdet et utal af forskningsrapporter, men efter han vendte hjem fra sin seneste tur til Grønland, kunne han ikke vente på at få sine rapporter peer reviewed. I stedet udgav han resultaterne og billederne hos tidsskriftet Slate og på hjemmesiden Dark Snow Project.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>