I dag begynder Danmarks største hackersag

De er sigtet for at have hacket CSC’s mainframe og tiltusket sig adgang til et hav af personlige oplysninger. Tilsammen har de siddet varetægtsfængslet i over 2 år. I dag går sagen mod svenske Gottfrid Svartholm Warg og danske JT i gang.

Anklagen er klar. De offentlige registre hos blandt andet kriminalregistret, kørekortregistret, Schengen Informationssystem og CPR-registret blev ifølge politiets anklageskrift tappet for oplysninger gennem fire måneder. Findes de to mænd skyldige, risikerer de op til seks års fængsel.

Senioranklager Maria Cingari har dog meldt ud, at de sigter efter en dom på fire år.

Elektroniske beviser er uhåndterlige

Men som Version2 har beskrevet, er det lettere sagt end gjort.

»Man skal bevise, at det er den pågældende person, der har siddet ved den pågældende computer på det pågældende tidspunkt og begået forbrydelsen. Og her har landsretten slået fast, at der bliver stillet meget store krav til bevisbyrden,« sagde professor i it-ret ved Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jacobsen tidligere til Version2.

Der er ikke megen præcedens på området i Danmark. Og juraen har ikke udviklet sig i samme høje tempo som it-verdenen.

»Man kan ikke sige, at den juridiske litteratur ikke er fulgt med på området. Der er simpelthen ingen juridisk litteratur på området. Den eneste litteratur, der omhandler disse nye former for bevismateriale er skrevet af it-teknikere. Men der er ingen litteratur, der sætter det i en juridisk kontekst – og det er en stor udfordring, når en dommer skal vurdere bevismaterialemateriale,« har Jonas Ekfeldt, ph.d.-studerende ved juridisk institut på Stockholm Universitet, forklaret til Version2.

Læs også: Anklageskrift i CSC-hackersag ligger klar: Kræver fire års fængsel

Fjernstyret computer hackede mainframe

Sagen tager ifølge anklageskriftet sin begyndelse allerede den 13. februar 2012. I en chat mellem to personer, der kalder sig henholdsvis Advanced Persistent Terrorist Threat og My Evil Twin, opfordrer den ene til at hacke politiets systemer. Politiet mener, at danske JT gemmer sig bag det første navn og Warg bag det andet. Herefter gav danskeren ham oplysninger om politiets it-systemer samt brugernavne til CSC’s informationssystem, lyder det.

Læs også: Forsker: Der mangler juridisk literatur om cyberkriminalitet

Begge nægter de sig dog skyldige. Mens den unge danske mand JT ikke har villet udtale sig, lyder det fra Gottfrid Svartholm Warg, at hans computer blev fjernstyret til at hacke CSC’s servere. Forsvaret er ikke så fantasifuldt, som det kan lyde i nogens ører. Det er nemlig det selv samme argument, som gjorde, at Warg blev frifundet for en lignende sag i Sverige. Her dokumenterede en amerikansk computerekspert, hvordan computeren kunne bruges af andre udefra.

Læs også: Åbent brev fra CSC-mistænkt: Undskyld, at min pc har voldt Danmark skade

Rebelsk internetikon

I en alder af bare 17 år startede Gottfrid Svartholm Warg netpiraters flagskib Piratebay, som er verdens største BitTorrent-tracker. Siden er han i internettets mindre regelrette afkroge blevet et ikon og kendt som en computer-ekspert af dimensioner. Så meget, at han i de sidste åbne retsmøder blev modtaget i retssalen med bifald fra støtter fra hele verden. Over 100.000 har skrevet under på en underskriftesindsamling, der kræver Anakata – som er svenskerens net-pseudonym – sat fri.

Om anklager eller internetaktivister får deres vilje vil blive afgjort over de næste par måneder. Retten på Frederiksberg fælder efter planen dom i slutningen af oktober – omkring 12 måneder efter Gottfried Svartholm Warg blev udleveret til Danmark fra Sverige.

Læs også: Tidslinje over CSC-hackersagen som set hos Version2

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>