København lover, at cyklister og busser kommer 10 procent hurtigere frem

Cyklister og buspassagerer i København kan se frem til at få skåret 10 procent af deres rejsetid frem mod 2018. Selvom målet kan synes beskedent, er det ikke desto mindre skelsættende.

Baggrunden er, at de københavnske planlæggere har lyttet til Trængselskommissionens og DI’s branchedirektør Michael Svanes råd om at indføre målbare pejlemærker for transportsystemets kvalitet. Det er nemlig måden, hvorpå man systematisk kan følge udviklingen i mobilitet og fremkommelighed.

På den måde undgår man, påpeger Michael Svane i et indlæg på Altinget, et ensidigt fokus på den kollektive transport, som ikke nødvendigvis indebærer mest mulig mobilitet for pengene. I stedet skal man tage temperaturen på trafikken løbende og på det grundlag træffe beslutning om de nødvendige investeringer.

Så på samme måde som kommuner over hele landet indfører servicemål for alt fra børnepasning til sagsbehandlingstider, opstiller København nu servicemål for, hvor lang tid en tur gennem byen må tage på cykel, i bil og med bus.

Samtidig forpligter København sig til færre dage med forsinkelser på de daglige ture til og fra arbejde og til, at bilisterne – trods mere hidsig trafik – ikke får længere rejsetid, men færre forstyrrelser og et bedre flow.

Det nikker teknik- og miljøudvalget ja til på sit møde i mandag eftermiddag. Kommunen kan gøre det, takket være investeringer på over 100 millioner kroner i nye trafiksignaler og intelligent trafikledelse.

»Københavnere og byens mange pendlere oplever desværre alt for ofte køer og forsinkelser, når de skal til og fra arbejde. Nu kan alle trafikanter, uanset om de bruger cykel, bus eller bil, få sammenhængende ruter med grønne bølger og få stop,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø).

»I København har vi ikke mulighed for at udvide vejene. Derfor er vi nødt til at skabe så effektiv en trafik som overhovedet muligt på de arealer, vi har til rådighed. Det betyder, at vi skal prioritere fodgængere, cyklister og buspassagerer højest, fordi vi på den måde får udnyttet kvadratmetrene bedst. Det vil samtidig bidrage til mindre støj, luftforurening og CO2-udledning,« fastslår Morten Kabell.

Gælger kun visse veje

Men ikke alle veje skal kunne det samme. Derfor skal det nye servicemål gælde for de veje, der er vigtige for pendlere med bil, bus og cykel. Samtidig vil fodgængerne få høj prioritet i indre by og på en række lokale strøggader i de enkelte bydele, f.eks. ved at undgå lange ventetider ved kryds og tilstrækkelig grøntid, når fodgængerne skal krydse vejen.

Så der bliver ikke opstillet servicemål for mindre beboelsesgader. Men her vil den intelligente trafikstyring blive brugt til at sikre, at vejene ikke fungerer som attraktive smutveje for bilisterne.

Københavns cyklister får syv sammenhængende strækninger gennem byen, hovedsagelig de såkaldte supercykelstier, hvor de kommer til at opleve få stop og altså en 10 procent kortere rejjsetid.

På gader, hvor A- og S-busserne kører, får busserne højeste prioritet, og på den måde vinder også de 10 procent kortere rejsetid.

Flere biler, samme trængsel

I takt med at der bliver flere Københavnere og mere gang i væksten, stiger biltrafikken også. Men for at den stigende trafik ikke skal resultere i mere trængsel, er kommunens servicemål til bilisterne uændrede rejsetider.

Bilisterne bliver prioriteret på de fire største indfaldsveje til København og på dele af Ring 2. Det sikrer sammenhæng med det øvrige regionale vejnet for bilpendlerne og lokker bilisterne til at holde sig til de overordnede veje frem for at skyde genvej gennem beboelsesområder.

»Hvis biltrafikken glider og har få stop på de overordnede veje, er gevinsten stor på grund af mindre udledning af partikler og mindre støj,« siger Morten Kabell, der dog erkender, at det er nødvendigt at gribe til roadpricing, hvis rejsetiden for erhvervstrafikken skal ned.

Ved større gravearbejder og arrangementer træder særlige servicemål i kraft for de strækninger, der bliver berørt. Her vil kommunen sikre færrest mulig forsinkelser ved hjælp af intelligent trafikstyring og en god planlægning af gravearbejder og arrangementer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>