Kort-ekspert: iPhone er ved at være på teknologisk omgangshøjde

Under stort ståhej lancerede Apple i går nye gadgets. En af pointerne Apple ønskede at slå fast var telefonerne og urernes fremtid som genstande til betaling af varer i hverdagen.

Men hverken nyheden om Near Field Communication eller Apple Pay-servicen til mobile betalinger i de nye iPhones imponerer Henning N. Jensen, seniorpartner i PlusCon, der rådgiver om betalingskort-teknologier.

»Apple er bagefter. De kommer fra at have fået baghjul og er nu kommet op på siden af de andre producenter. Det er ren catch-up.«

Henning N. Jensen spåede tidligere på året, at Apple ville blive nødt til at introducere Near Field Communication (NFC) i deres telefoner, da de ellers ikke ville være en del af det økosystem med kontaktløse betalinger, som kort-mastodonterne Visa og Mastercard støtter op om.

Læs også: Betalingseksperter: Apple bliver tvunget til at bide til NFC-bollen

Læs også: Medie: Ny iPhone får NFC-chip

»Nu har de også NFC, det har andre telefoner jo haft i årevis,« siger Henning N. Jensen.

220.000 butikker i USA skulle allerede være klar til betalingsløsningen Apple Pay, der fungerer med NFC.

Markedsandelen er dog ikke videre imponerende, mener Henning N. Jensen.

»Det er jo ingen ting ud af en befolkning på 275 millioner indbyggere. Dankortet har en markedsdækning på 100.000 i et land med 5,5 million indbyggere. Så der er lang vej til bare en nogenlunde markedsdækning for Apple Pay.«

Kontaktløse betalinger vinder frem

Kontaktløse betalinger med plastikkort over NFC-kompatibel teknologi, som den der nu har fundet indpas i Apples produkter, er blandt andet ved at tage fart på det danske marked.

Som Version2 forleden fortalte, at Danske Bank er klar med Mastercards der gør det muligt at betale – i første omgang hos Joe & The Juice – alene ved at holde kortet tæt på terminalen. Og det foregår uden pinkode ved betalinger op til 200 kroner.

Læs også: Hardwaren er klar, men Danske Bank tror ikke på NFC-betalinger med mobilen

Og senest meddelte Nets, at der er indgået en aftale mellem detailhandlen, bankerne og Nets, som betyder, at Dankortet fra sommeren 2015 også bliver udstyret med en kontaktløs funktionalitet.

Men blot fordi terminalerne på det europæiske marked i stigende grad understøtter kontaktløse betalinger og dermed principielt også betaling med NFC-mobiltelefoner, så er det ifølge Henning N. Jensen ikke ensbetydende med, at Apples enheder uden videre fungerer med det europæiske system.

»Vi ved reelt set ikke, om deres NFC-løsning kommer til at fungere som alle andres, eller om den har fået et Apple-touch, så den ikke uden videre vil være kompatibel med de kontaktløse standarder, vi bruger i Europa.«

Desuden er der et højere sikkerhedsniveau for betalingskort på det europæiske marked end på det amerikanske, som Apple i første omgang målretter sine digitale betalingsløsninger til, forklarer Henning N. Jensen.

»Apple har kaldt deres løsning for mere sikker. Ja, den er mere sikker i USA, hvor man kan skrive under med en kuglepen på et stykke papir i en detailbutik, så afgjort. Men den form for sikkerhed forlod vi for længe siden i Danmark og Europa.«

Henning N. Jensen anerkender, at Apples digitale betalingsløsning sagtens kan blive relevant på det danske marked, når danskudstedte betalingskort bliver digitaliserede og dermed principielt kan lægges i en iPhone.

Andre langt fremme

Andre mobiltelefonselskaber er dog ifølge Henning N. Jensen mindst lige så langt fremme på den front. Som eksempel på konkurrerende løsninger til Apples betalings-tjeneste fremhæver Henning N. Jensen, at Nets tidligere annoncerede et samarbejde med en række danske banker om en digital tegnebog.

Der er dog også en afdæmpet begejstring at spore hos betalingskort-eksperten i forbindelse med Apples nylige lancering.

»Det er glædeligt, at der nu endeligt kommer NFC i Apples produkter. Det vil sætte yderligere gang i mobilbetalinger, også i Danmark, hvor Apple jo har en stor markedsandel. Hvis altså ikke, der er noget særligt med Apples NFC-løsning, så den ikke virker uden videre med eksisterende terminaler.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>