Længere vinger og højere vindmøller øger energiudbyttet med 50 pct.

Elproduktionen fra danske vindmøller er år for år blevet mere effektiv.

Frem til 2008 var tommelfingerreglen, at en vindmølle på land producerede 2.000 fuldlasttimer på et år. Men nu viser nye tal, at vindmøller, der er stillet op efter 2008, producerer cirka 3.000 fuldlasttimer om året eller 50 procent mere energi i forhold til den installerede effekt.

Det skriver Nyhedsbladet Dansk Energi, som udgives af brancheorganisationen af samme navn.

Årsagerne til denne ændring – som forfatteren til artiklen i Dansk Energi, konsulent og civilingeniør Karsten Capion, kalder ‘en stille revolution’ – skal primært findes to steder.

For det første er møllerne blevet større og dermed kommet op i højden, hvor det blæser mere.

Mens den gennemsnitlige navhøjde for nyopsatte møller ved årtusindskiftet (1998-2002) var knap 50 meter, er gennemsnits-navhøjden for nye landvindmøller (2011-2013) over 80 meter.


Udviklingen i den danske landvindmølleparks effektivitet. For hvert år siden 1990 er her vist den installerede kapacitet i MW (søjler) og middelkapaciteten for de installerede vindmøller i kW (der er gået fra knap 1 MW ved årstusindskiftet til ca. 3 MW i dag). Fuldlasttimerne er udregnet på baggrund af data fra 2013, og det ses, at fuldlasttimetallet er gået fra knap 2.000 til 3.000 for de nye møller. (Kilde: Energistyrelsens stamdataregister)

For det andet følger der længere vinger med større møller, men uden at vindmølleindustrien har valgt at sætte tilsvarende større generatorer i vindmøllerne.

Forholdet mellem generatoreffekt og rotorareal er således faldet knap 15 procent fra 425 W/kvm for gamle møller til 365 W/kvm i dag, hvilket vil sige, at vindmøllen producerer maksimalt ved lavere vindhastigheder og dermed får flere fuldlasttimer.

I dag står der cirka. 4.000 vindmøller i det danske landskab, der er opført før 2008, med en samlet kapacitet på ca. 2.500 MW.

Med 50 procent højere produktion i forhold til den installerede effekt vil det altså være muligt at erstatte de ca. 4.000 møller med bare 550 vindmøller med en effekt på hver 3 MW (1.650 MW) og bibeholde den samme vindkraft-produktion.

Hvis man vil have 50 pct. mere vindkraft ud af den samme mængde installeret effekt som nu, kan man erstatte de 2.500 MW effekt på gamle møller med 2.500 MW effekt på nye.

Ifølge Capion vil regeringens mål om 50 procent vindkraft i 2020 og et energisystem baseret på vedvarende energi blive langt vanskeligere og dyrere at realisere uden denne ’stille revolution’ inden for vindmøllers effektivitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>