Lastbiler fra Volvo trækker selv i nødbremsen

En enorm Volvo FH lastbil kommer kørende med 50 km/t. Chaufføren har sat fartpiloten til og opdager ikke bilen foran, som holder stille midt på kørebanen. Fire sekunder før en potentiel kollision advares chaufføren af et blinkende rødt advarselslys i forruden, derefter en alarm og let nedbremsning. Hvis lastbilen ikke bremses af chaufføren, bremser bilver til sidst hårdt op af sig selv og står fuldstændig stille mindre end en meter fra bilen.

Den type systemer vil fra 1. november 2015 være obligatoriske på alle større lastbiler, men allerede nu har Volvo valgt at indføre dem i deres 2- og 3-akslede FH-trækkere. Den model udgør cirka 50 procent af Volvos salg af lastvogne i Danmark.

Og automatisk nedbremsninger er godt for samfundsøkonomien. Der er lastbiler involveret i cirka en sjettedel af de danske trafikulykker, som ender med dødsfald. Hvert år dør 5-6 danskere på grund af lastbiler, som kører op i personbiler bagfra. Det er især den type ulykker, som et system som Volvos kan reducere antallet af.

Læs også: Svenske myndigheder: Slukkede baglygter er en ‘åndssvag regel’

Ifølge en rapport, som Cowi har udarbejdet for vejdirektoratet, så koster det samfundet cirka 1,8 mio. kroner, hver gang der ringes til alarmcentralen på grund af et uheld. Hvis der er personer, som er kommet til skade i uheldet, så løber prisen op på 4,8 mio. kroner, og hvis der er dræbte, så koster det samfundet hele 17,3 mio. kroner.

Og når det gælder lastbiler, så er netop omkostningerne ved uheld den største samfundsmæssige omkostning, forklarede Svend Torp Jespersen, der har stået bag rapporten hos Cowi, ved et arrangement på den gamle flyvestation Værløse, hvor Volvo demonstrerede systemet:


En attrap var lige ved at blive ramt, da Volvo Trucks Danmark, præsenterede det nye automatiske sikkerhedssystem, der selv bremser ned, hvis et køretøj kommer i vejen. Foto: Bjørn Godske

»Omkostningen ved uheld er udgør cirka en tredjedel og er større end samfundets omkostning ved både lastbilernes slid på vejene og forurening,« sagde han. Når det gælder personbiler, så er omkostningerne ved trængsel den største samfundøkonomiske faktor.

Læs også: Dansk forsøg: Højere fartgrænser gør landevejene mere sikre

Volvos system kaldes ACB, og det består både af en adaptiv fartpilot, hvor hastigheden automatisk tilpasses trafikken, og altså også automatisk nedbremsning.

I modsætning til konkurrenterne på markedet har Volvo foruden en radar også monteret et stereo-kamera. I kombination er de to i stand til at detektere køretøjer foran lastbilen langt mere præcist, end lastbiler, der kun har radar. Dermed skulle der være langt mindre risiko for fejlalarmer. Systemet kendes også fra personbiler, men det er første gang, at det benyttes på en lastbil.

Systemet er altid slået til, når lastbilen kører over 15 km/t, og det kan altså bremse helt ned fra 50 km/t uden at ramme objektet. Hvis der for eksempel er is og sne på vejen, vil lastbilen dog ikke kunne nå at standse helt. Men, som de siger hos Volvo, så er det jo langt bedre at blive ramt med 20 end 50 km/t.

Vi fik mulighed for at prøve systemet i passagersædet på en FH-trækker.

Se Volvos egen præsentation af systemet:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>